Usmrcené děti spolujezdci v roce 2009

2. února 2010

V září 2009 přepravoval řidič v osobním automobilu značky Škoda chlapce ve věku 7 let , který seděl v dětské autosedačce. Pod vlivem alkoholu nezvládl řidič řízení vozidla a čelně se střetl mimo obec s protijedoucím vozidlem. V důsledku nehody dítě spolujezdec zemřelo na místě a 1 osoba byla těžce a 1 osoba byla lehce zraněna.

Fakta o nehodách:

- Při dopravních nehodách bylo v roce 2009 usmrceno do 24 hodin po dopravní nehodě celkem 8 dětí spolujezdců, což je 57 % z celkového počtu usmrcených dětí

- 87 % dětí spolujezdců bylo usmrceno řidičem přepravujícím dítě ve vlastním vozidle

- ve 3 případech se jednalo o srážku vozidla s jedoucím nekolejovým vozidlem, ve 3 případech o srážku s pevnou překážkou, v 1 případě o havárii a v 1 případě o srážku s vlakem

- v 1 případě bylo usmrceno dítě jako spolujezdec (věk 7 let) v osobním automobilu řízeném opilým řidičem

- 62 % usmrcených dětí spolujezdců byli chlapci

- v 65 % bylo usmrcené dítě přepravováno za použití zádržného systému (37 % dětí bylo v autosedačce)

- v 52 % případů kdy došlo k usmrcení dítěte spolujezdce byla příčinou nepřiměřená rychlost

- ve 25 % případů kdy došlo k usmrcení dítěte spolujezdce došlo k čelní srážce jedoucích vozidel

- nejvíce usmrcených dětí (2) bylo v březnu a v září

-ric- ; Besip