Sníh bude opět komplikovat dopravu

8. ledna 2010

Nenechte se zaskočit. Meteorologické předpovědi na příští dny opět avizují přívaly sněhu. Řidiči by na svých měli cestách počítat se zhoršenou sjízdností, případně celkovou nesjízdností komunikací. Zejména v těchto dnech bude důležité věnovat řízení maximální pozornost a jízdu přizpůsobit dopravně technickému stavu komunikace.

V místech, kde dojde k velkému spadu sněhových srážek, doporučujeme, pokud to bude jen trochu možné, vůbec nevyjíždět. Na delší cesty nezapomeňte připravit své vozidlo, ale i sami sebe. Vozidlo by mělo mít odpovídající pneumatiky, popř. sněhové řetězy (jejich použití je vhodné předem vyzkoušet).

Zapomenout byste neměli také na doplnění všech provozních kapalin, včetně vody v ostřikovačích a dostatečného množství pohonných hmot pro případ uvíznutí. Pro tento případ se bude všem ve vozidle hodit také dostatek teplého oblečení, ale i jídlo a pití.

Zaskočit může sněhová nadílka řidiče, kteří přejíždějí z nižších poloh do vyšších nadmořských výšek. S vozidlem nedostatečně vybaveným do extrémních podmínek může být problematické zvládnout řízení. Důsledkem může být dopravní nehoda, již zmiňované uvíznutí, ale i zkomplikování dopravní situace.

-ric- ; PČR