Stále zbývá vyměnit skoro milion řidičáků...

10. prosince 2009

V České republice jsou v současné době platné 4 typy řidičských průkazů. Během následujících let bude docházet k postupné výměně zbývajících 3 typů řidičských průkazů, které jsou ze zákona řidiči povinni si vyměnit do konce roku 2010 a 2013.

Počínaje 1. ledna 2014 bude v ČR platný pouze 1 typ řidičského průkazu vzoru Evropských společenství.

K 31. říjnu 2009 zbývalo vyměnit 981 664 řidičských průkazů (výměna 2010). Tato hodnota odpovídá 15,32% registrovaných řidičů. V listopadu 2009 se vyměnilo 40 038 řidičských průkazů, podléhajících výměně v termínu do 31. prosince 2010, což je přibližně 53% z optimistického předpokladu.

Při zohlednění zbývajícího počtu řidičských průkazů, které zbývá do konce roku 2010 vyměnit je zřejmé, že každý následující měsíc by se mělo vyměnit průměrně 75 512 řidičských průkazů. Tato hodnota se bude každý měsíc zvyšovat, neboť zatím dochází ze strany řidičů ke zvýšenému úsilí při výměně řidičských průkazů pouze mírně.

-ric- ; -mvdr-