Téměř 20.000 osob ohrozilo řidiče v ČR

27. listopadu 2009

Ministerstvo dopravy eviduje v centrálním registru řidičů od zavedení bodového hodnocení řidičů (1.7.2006) celkem 18.465 osob, které řídily motorové vozidlo, ačkoli nikdy nebyly držiteli příslušného řidičského oprávnění.

Jedná se o osoby, které neabsolvovaly výuku a výcvik v autoškole, zkoušku, nedošlo k udělení řidičského oprávnění a nebyl jim vydán řidičský průkaz. Největší skupinu (téměř 1.600) tvoří osoby ve věku 19 let, nejstarší osobě bylo v době spáchání tohoto trestného činu 77 let (viz graf níže). Všechny obecní úřady obcí s rozšířenou působností v České republice evidují uvedené osoby, nejvyšší četnosti jsou obsahem přiložené tabulky.

Takové jednání má v současné době povahu trestného činu, za který lze uložit trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Dnem 1. ledna 2010 nabývá účinnosti nový trestní zákoník, jehož obsahem již výše uvedené jednání není. Toto jednání bude od 1. ledna 2010 postihováno pouze jako přestupek pokutou od 25.000 do 50.000 Kč, zákazem činnosti řídit motorová vozidla v trvání od 1 roku do 2 let a také záznamem 7 bodů v bodovém hodnocení.

Vzhledem k tomu, že takové osoby jsou v provozu na pozemních komunikacích nebezpečné nejen sobě, ale především ostatním účastníkům silničního provozu (od řidičů motorových vozidel, motocyklistů, cyklistů, chodců, až po ty nejmenší - děti), nesouhlasí oddělení BESIP Ministerstva dopravy s tím, že řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny řidičského oprávnění bude mít od 1. ledna 2010 pouze povahu přestupku.

-ric- ; Besip