Opatov na Svitavsku má nový obchvat

16. listopadu 2009

Obyvatelé obce Opatov si po letech silného zatížení osobní i nákladní dopravy mohou oddechnout. Ředitelství silnic a dálnic ČR otevírá dnes 11. listopadu 2009 na silnici I/43 obchvat kolem této obce v délce 4,2 km. Silnice I/43 spojuje město Lanškroun a Svitavy a dále vede do polského Klodzka.

„Dokončená stavba je velkým přínosem pro celou obec Opatov, zejména pak pro obyvatele žijící v blízkosti silnice, která procházela zastavěnou částí obce ve stísněných poměrech s úzkou a směrově i výškově značně členitou vozovkou a až na malé výjimky bez chodníků. Uleví se samozřejmě i motoristům, kteří obcí projíždějí,“ říká generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

V celostátním sčítání dopravy provedeném v roce 2000 projíždělo obcí Opatov průměrně 5160 vozidel v obou směrech, z toho 1320 těžkých vozidel. Odkloněním trasy silnice I/43 v převážné části mimo obec budou výše uvedené negativní důsledky silniční dopravy jak pro obyvatele obce Opatov, tak pro projíždějící řidiče vozidel z převážné míry odstraněny. V okrajových částech obce, kde trasa přeložky prochází v blízkosti zástavby, jsou pro snížení účinků hluku ze silniční dopravy navrženy protihlukové stěny. Těch bude 9 v celkové délce 408 m.

Dále byla realizována opatření proti případnému znečištění podzemních vod. V předstihu byla provedena inventarizace zeleně a náhradní výsadba za pokácené stromy. Trasa přeložky přetíná biokoridor, který bude překlenut mostním objektem.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií z prostředků strukturálních fondů, jmenovitě Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), v rámci Operačního programu Doprava. Nenávratný příspěvek Evropské unie je poskytován v rámci Priority 4, v oblasti podpory „Modernizace silnic I. třídy mimo TEN-T- až do 85% způsobilých výdajů.

Informace o stavbě:

Název stavby: I/43 Opatov - obchvat