Škoda Auto ve 3. čtvrtletí překonala loňské období

3. listopadu 2009

Za třetí čtvrtletí letošního roku dodala Škoda Auto svým zákazníkům o 6,5 % vozů více, než ve stejném období roku 2008. Od července do září 2009 dodávky činily 174 984 vozů, zatímco v loňském roce to bylo 164 258 vozů.

Za období od ledna do září 2009 dodala největší česká automobilka svým zákazníkům celkem 504 625 vozů, prodeje značky Škoda tak klesly jen o 5,0 %. Světový automobilový trh v meziročním srovnání poklesl o 11,9 %.

Skupina vyrobila ve všech svých závodech za prvních devět měsíců letošního roku 387 574 vozů, což znamená pokles o 22,4 % oproti srovnatelnému období. Škoda Auto vyrábí vozy licenčně také v Číně, kde bylo za prvních devět měsíců vyrobeno dalších 89 911 vozů. K hospodářskému výsledku koncernu Volkswagen přispěla skupina Škoda Auto za tři čtvrtletí 2009 provozním výsledkem ve výši 162,4 mil. EUR.

„Na našich výsledcích se stejně jako na výsledcích celého odvětví automobilového průmyslu podepsala ekonomická recese. Přijali jsme řadu opatření, abychom si udrželi finanční sílu a stabilitu. Na současnou těžkou situaci na automobilovém trhu jsme reagovali uvedením nových atraktivních produktů. Nový model Škoda Yeti je úspěšně zaváděn na světové trhy, rozšířili jsme také paletu ekologických modelů GreenLine. Ve Frankfurtu jsme představili kombi variantu naší vlajkové lodi, modelu Škoda Superb. Již nyní, krátce po jejím uvedení, zaznamenáváme velké množství pozitivních ohlasů. Škoda Auto dosáhla ve třetím čtvrtletí poprvé v tomto roce růstu prodejních čísel. Předpokládáme, že tento pozitivní vývoj bude pokračovat i v posledních měsících tohoto roku. Rok 2009 je pro celý automobilový průmysl velmi složitý. Přesto jsme byli schopni dosáhnout i přes nepříznivé makroekonomické podmínky velmi dobrých výsledků,“ uvedl Reinhard Jung, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

„Prodejní výsledky výrazně podpořilo šrotovné, zejména v sousedním Německu a rostoucí čínský trh, který i ve složitém období jako jeden z mála významně posiloval. Díky těmto pozitivním efektům se podařilo téměř vyrovnat vice než poloviční ztráty objemů na trzích východní Evropy. V závěru letošního roku očekáváme prodej zhruba na úrovni minulého roku. Zejména v příštím roce budeme na jedné straně konfrontováni s ukončením jednorázových podpůrných programů a na straně druhé s postupným oživováním jednotlivých ekonomik. Vývoj situace v příštím roku lze jen velmi těžko odhadnout,“ komentuje situaci Reinhard Fleger, člen představenstva odpovědný za oblast prodeje.

-ric- ; Škoda