Směs zimních pneumatik je na zimu ideální

29. října 2009

Mnoho řidičů se stále domnívá, že zima se dá pohodlně přečkat i na letních pneumatikách, nicméně vůbec si neuvědomují, že právě tímto jednáním neohrožují jen sebe, ale především další motoristy na cestách.

Je již jasně prokázáno, že v zimním období jsou ideální volbou právě zimní pneumatiky. Oproti letním pneumatikám totiž poskytují jasné výhody, kterými výrazně zvyšují bezpečnost na silnici.

Je to dáno složením běhounové směsi - letní pneumatiky se při nízkých teplotách opotřebovávají podstatně více, měkký běhoun zimních pneumatik zas není přizpůsoben pro teplé letní počasí. Změna pneumatik ve správnou roční dobu zvyšuje kilometrový proběh a prodlužuje životnost. Goodyear doporučuje přezutí z letních pneumatik na zimní při teplotách okolo 7 °C.

V posledních letech se kilometrový proběh zimních pneumatik podstatně zvýšil, zejména díky použití nových materiálů. Pravidelná kontrola tlaku pneumatiky také šetří peníze, jelikož se běhoun správně natlakované pneumatiky opotřebovává rovnoměrně a automobil spotřebuje méně paliva.

Počáteční investice do zimních ráfků se po několika sezonách vrátí a podstatně usnadní celý proces výměny letních pneumatik za zimní a naopak. Mnoho autoservisů navíc nabízí uskladnění letních pneumatik během zimního období, často bez dalších poplatků.

Richard Vlček ; Internet