Zimní pneumatiky budou na dálnici D1 povinné pro všechny!

22. října 2009

Ministerstvo dopravy dnes ukončilo diskusi na téma „Zimní výbava na dálnici D1 2009-2010“. Vedlo ji jak s dopravními odborníky, tak se zástupci krajů a Policií ČR. Výsledkem je rozhodnutí, že i pro letošní rok, bude značka Zimní výbava na dálnici D1 platit pro všechny vozidla bez rozdílu hmotnosti.

Resort dopravy sice přišel do diskuse se dvěma návrhy na změnu, po pečlivém vyslechnutí argumentů se však ministr dopravy Gustáv Slamečka přiklonil k návrhu ponechat platnost značky v původním rozsahu, tedy bez omezení hmotnosti.

Po společném setkání se zástupci Středočeského kraje a Kraje Vysočina se navíc rozhodl i rozšířit rozsah území, kde bude tato povinnost během nadcházející zimy platit.

Od 1. listopadu 2009 do 30. března 2010 tedy bude pro každého řidiče v úseku dálnice D1 Loket (exit 66) - Velká Bíteš (exit 162) povinné mít na voze zimní obutí. Úřad bude navíc souběžně pracovat na návrhu novely, která by ustanovila pro další roky povinnost plošného použití zimních pneumatik v zimním období.

Dopravní značka „Zimní výbava“ přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě v označeném úseku jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech u vozidel do 3 500 kg (včetně) nebo pouze na hnacích kolech u vozidel nad 3 500 kg.

Limitní hmotností 3 500 kg je pro účely této značky myšlena maximální přípustná hmotnost vozidla. Hloubka vzorku musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Značka platí od loňského roku, kdy byla poprvé osazena v krajích i na dálnici D1.

-ric- ; -mvdr-