První dieslové palivo se syntetickou složkou dorazilo do Česka

14. října 2009

Česká republika se stává čtrnáctou zemí na světě, kde mohou řidiči natankovat prémiové palivo Shell V-Power Diesel s unikátní syntetickou složkou GTL, vítězné palivo ze závodů 24 hodin Le Mans. Inovativní technologie GTL je českým motoristům k dispozici na prvních 75 čerpacích stanicích společnosti Shell Czech Republic, a.s.

Zákazníci společnosti Shell v České republice si mohou od 6. října 2009 vyzkoušet unikátní palivo Shell V-Power Diesel, první a jediné palivo na českém trhu se syntetickou složkou GTL. Třikrát za sebou napomohlo toto palivo týmu Audi Sport zvítězit v jednom z nejnáročnějších vytrvalostních závodů na světě - 24 hodin Le Mans.

Inovativní technologie GTL (Gas-To-Liquid) společnosti Shell je založena na získávání syntetického paliva zkapalňováním zemního plynu. Jeho hlavním benefitem je výjimečná čistota: bezbarvý vzhled, čistější hoření, vysoké cetanové číslo a prakticky nulová přítomnost síry. GTL umožňuje dokonalejší a čistší spalování ve srovnání s běžnou naftou. V roce 2005 získali vývojáři společnosti Shell, jako první mimo automobilové odvětví, Cenu Profesora Ferdinanda Porsche za inovaci. Společnost získala cenu spolu s koncernem Volkswagen za společné zásluhy o vývoj syntetických pohonných hmot včetně GTL.

Nový Shell V-Power Diesel s GTL je ideálním palivem pro všechny typy dieselových motorů. Díky svému novému unikátnímu složení umožňuje dokonaleji využít veškerý potenciál automobilu, jelikož odstraňuje usazeniny ve vstřikovacích systémech, zabraňuje vytváření nových usazenin

a poskytuje tak lepší výsledky a kvalitnější pocit z jízdy. Kromě čisticích přísad obsahuje nové palivo také antikorozní a protipěnicí složky.

„Shell je v oblasti vývoje paliv opravdovým lídrem,“ uvedl Dušan Nedorost, člen představenstva pověřený řízením provozu čerpacích stanic společnosti Shell v České republice. „Byli jsme první společností na světě, která nabídla zákazníkům nadstandardní dieselové palivo. Jsem proto rád, že český trh nyní patří k několika málo zemím na světě, ve kterých můžeme zákazníkům nabídnout palivo s technologií GTL, která vítězí nejen na závodní trati, ale získala i prestižní ocenění za přínos ve vývoji paliv budoucnosti,“ dodal.

Prémiové palivo Shell V-Power Diesel s GTL lze tankovat na čerpacích stanicích Shell ve 13 zemích světa a nyní nově rovněž v České republice. V první vlně bude nový Shell V-Power Diesel s GTL nabízet 75 čerpacích stanic po celém území republiky (přehled viz tabulka v příloze). V průběhu listopadu se dostane tato jedinečná novinka do nabídky všech čerpacích stanic Shell v České republice.

Na 75 vybraných stanicích, kde je Shell V-Power Diesel se syntetickou složkou GTL k dispozici od 6. října 2009, navíc probíhá speciální akce pro zákazníky. Každý, kdo zde do 1. listopadu 2009 natankuje minimálně 25 l nového paliva Shell V-Power Diesel s GTL, obdrží při platbě u pokladny energetický nápoj V-Power zdarma.

-ric- ; Shell