Statistiky k povinné výměně řidičských průkazů

8. října 2009

V České republice jsou v současné době platné 4 typy řidičských průkazů. Během následujících let bude docházet k postupné výměně zbývajících 3 typů řidičských průkazů, které jsou ze zákona řidiči povinni si vyměnit do konce roku 2010 a 2013 (viz § 134, odst. 2, písm. b) a c), zák. 361/2001 Sb.). Počínaje 1.1.2014 bude v ČR platný pouze 1 typ řidičského průkazu vzoru Evropských společenství.

K 30. září 2009 zbývalo vyměnit 1 054 816 řidičských průkazů (výměna 2010). Tato hodnota odpovídá 16,47% registrovaných řidičů. V září 2009 se vyměnilo 21 950 řidičských průkazů, podléhajících výměně v termínu do 31. 12. 2010, což je přibližně 31,2% z optimistického předpokladu.

Při zohlednění zbývajícího počtu řidičských průkazů, které zbývá do konce roku 2010 vyměnit je zřejmé, že každý následující měsíc by se mělo vyměnit průměrně 70 321 řidičských průkazů. Tato hodnota se bude každý měsíc zvyšovat, neboť zatím nedochází ze strany řidičů ke zvýšenému úsilí při výměně řidičských průkazů.

-ric- ; -mvdr-