The Action míří za kolínskými studenty

30. září 2009

Do Městského divadla v Kolíně budou 30. září směřovat stovky žáků devátých tříd základních škol a studentů středních škol, aby shlédli jedinečnou multimediální show The Action.

Je určená mladým a začínajícím řidičům a jejím cílem je efektivní formou působit na tuto věkovou skupinu a motivovat ji k odpovědnějšímu chování na našich silnicích. Tito řidiči jsou totiž nejrizikovější skupinou, kterou navíc není jednoduché oslovit. Většinou nereaguje na běžné metody prevence dopravní nehodovosti, nesnáší jakékoliv formy poučování a mentorování. Autoři The Action s tímto typem psychiky počítali a vytvořili projekt, který se v mnohém od ostatních preventivních projektů liší. Nesnaží se zprostředkovat zkušenost, ale emoci. Nepoučuje, spíš šokuje.

Studenti vstupují do sálu, kde je vítá diskotéka a diskžokej je zve k zábavě a tanci. Když je publikum náležitě rozjařené, diskotéku utne a následuje video. Sestřihy brutálních záběrů z těch nejhorších dopravních nehod rychle střídají nevázanou zábavu. Tak jako se to bohužel nezřídka stává i v realitě. Stejně reálné jsou následující živé příběhy lidí, kterým nehoda navždy změnila život: „Chtěla bych někdy zažít ten pocit, kdy se můžete sebrat a jít se proběhnout. Cítit ten kontakt se zemí, kdy došlápnete a je to všechno strašně v pohodě,“ vypráví Jarmila Onderková, která je upoutána na invalidní vozík po vážné autonehodě, a pokračuje: „A to už se jen tak nevrátí. Vám bych chtěla říct, že až se budete vracet domů z diskotéky nebo ze zábavy a budete si sedat do auta nebo na motorku, tak si na mě vzpomeňte.“

Diváci si vyslechnou i příběhy policistů, záchranářů či hasičů, kteří asistovali u tragických nehod. Žádný z nich jim neříká, jak by se měli chovat. Jenom prostě suše odvyprávějí, co viděli a zažili: „Nechali jsme si od hasičů otevřít dveře od spolujezdce“, vypráví policista Tomáš Zugar, protože, jak už jsem říkal, ten řidič ležel na druhé straně. Vyvalil se z toho takový ten vlhký dým. Kdybych vám měl popsat zápach, tak je to taková směs plastů, molitanů a ohořelého masa. Ten řidič měl prasklé břicho, vyteklé vnitřnosti. Otočil jsem se na doktora. Říká: Tak to je lidské tělo, když hoří, tak se vaří a ta kůže to nevydrží a praskne a všechno, co je vevnitř, vyteče ven...“

Pro zesílení emotivního dopadu tragických příběhů The Action využívá i dalších forem - například výrazového tance a hudby.

„Studenti určitě neodcházejí s dobrými pocity, rozhodně to ale není představení, na které by jen tak zapomněli. A to je přesně to, co potřebujeme,“ říká Bc Martin Gebauer, ředitel agentury EuroNet.CZ, která The Action produkuje. Jako důkaz může posloužit průzkum agentury STEM, který si zadalo oddělení BESIP Ministerstva dopravy, generální a jediný finanční partner projektu: „Podle tohoto průzkumu tři ze čtyř respondentů tvrdí, že tohle představení bude mít trvalý vliv na jejich chování v silničním provozu. Funkčnost projektu The Action potvrzují i statistiky - zatímco počet všech dopravních nehod klesl v loňském roce v porovnání s rokem 2004 (začátek realizace The Action) o 18,4%, u dopravních nehod zaviněných řidiči do 25 let to bylo celých 30,1 procenta“, říká Mgr. Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

V kolínském Městském divadle The Action odehraje tři představení – začínají v 9:00, v 10:45 a ve 12:30. Letos se v České republice uskuteční celkem 87 repríz ve 29 městech s předpokládanou účastí 35 tisíc žáků devátých tříd základních škol a středoškoláků.

-ric- ; Besip