Bezpečnost silničního provozu na festivalu TRUCKFEST 2009

18. září 2009

Každoročně se na letišti v Hradci Králové scházejí příznivci těžkých nákladních vozidel na festivalu TRUCKFEST. Nejinak tomu bylo i v letošním roce, kdy se ve dnech 10. - 12. září sešlo na ploše hradeckého letiště více jak 350 trucků z České republiky, Polska, Maďarska a SRN.

Nedílnou součástí akce byla i propagace bezpečnosti silničního provozu, kterou na TRUCKFESTU 2009, stejně jako v předchozích ročnících, zajišťovalo prostřednictvím svého BESIP TEAMU Ministerstvo dopravy, oddělení BESIP. Ve třech stáncích BESIP Teamu se měli návštěvníci možnost seznámit nejenom s dětskými autosedačkami, zásadami bezpečné jízdy, používání retroreflexivním prvků ke zvýšení viditelnosti zejména chodců a cyklistů, ale vyzkoušet si i simulátor nárazu a simulátory jízdy v osobních automobilu a na motocyklu.

Přímo pro řidiče trucků bylo k dispozici DVD „12 tun pod kontrolou“, zaměřené na zásady bezpečné jízdy s těžkými nákladními vozidly. Na ploše letiště bylo možné vidět i ukázky v rozdílech brzdných drah těžkých nákladních vozidel při různých rychlostech - 60 km/h, 70 km/h a 80 km/h.

Probelematice bezpečnosti těžkých nákladních vozidel se oddělení BESIP Ministerstva dopravy věnuje dlouhodobě a systematicky. O tom svědčí nejenom účast na akcích jako je TRUCKFEST, ale i pořady STOP v České televizi, informace na webu http://www.ibesip.cz/Nakladni-vozidla, tak i zapojení to kampaně sdružení ČESMAD Bohemia „Rok smíření“, která probíhá v letošním roce.

-ric- ; Besip