Statistiky k povinné výměně řidičských průkazů

11. září 2009

V České republice jsou v současné době platné 4 typy řidičských průkazů. Během následujících let bude docházet k postupné výměně zbývajících 3 typů řidičských průkazů, které jsou ze zákona řidiči povinni si vyměnit do konce roku 2010 a 2013(viz § 134, odst. 2, písm. b) a c), zák. 361/2001 Sb.).

Počínaje 1. 1. 2014 bude v ČR platný pouze 1 typ řidičského průkazu vzoru Evropských společenství.

K 31. srpnu 2009 zbývalo vyměnit 1 076 766 řidičských průkazů (výměna 2010). Tato hodnota odpovídá 16,81% registrovaných řidičů. V srpnu 2009 se vyměnilo 14 414 řidičských průkazů, podléhajících výměně v termínu do 31. 12. 2010, což je přibližně 21,4% z optimistického předpokladu.

Při zohlednění zbývajícího počtu řidičských průkazů, které zbývá do konce roku 2010 vyměnit je zřejmé, že každý následující měsíc by se mělo vyměnit průměrně 67 298 řidičských průkazů.

Tato hodnota se bude každý měsíc zvyšovat, neboť zatím nedochází ze strany řidičů ke zvýšenému úsilí při výměně řidičských průkazů.

-ric- ; -mvdr-