Novinky v povinné výbavě vozidel

8. září 2009

Dnem 15. září 2009 nabývá účinnosti hlavní část nové vyhlášky Ministerstva dopravy, která mimo jiné přináší změny v povinné výbavě motorových a přípojných vozidel, která jsou registrována v ČR. Nová vyhláška byla ve Sbírce zákonů vyhlášena pod č. 283/2009 Sb. a novelizuje vyhlášku č. 341/2002 Sb.

Hlavní změny v povinné výbavě motorových a přípojných vozidel, která jsou registrována v ČR, lze shrnout následovně:

1. Změny v povinnosti mít ve vozidle rezervní pneumatiku (od 15. září 2009)

Motorová vozidla bez indikace defektu pneumatiky, jež budou vybavena prostředky pro bezdemontážní opravu pneumatik, popřípadě k nimž je uzavřena smlouva na nonstop asistenční služby po celé ČR, nemusí být vybavena rezervní pneumatikou. Osobních vozidel uvedených do provozu před 15. zářím 2009 se však tato možnost týká pouze tehdy, pokud s nevybavením vozidla rezervní pneumatikou souhlasí výrobce vozidla, popřípadě pokud jsou stejná vozidla (vozidla stejného typu) uváděna na trh bez rezervních pneumatik.

2. Náhradní žárovky u motocyklů

Počínaje 15. zářím 2009 nemusí být motocykly registrované v ČR vybaveny náhradními žárovkami. Postačí, pokud motocykly budou vybaveny minimálně jednou náhradní pojistkou.

3. Nové požadavky na autolékárničky

Od 15. září 2009 se zavádějí autolékárničky s novým povinným obsahem, který mimo jiné zahrnuje i leták o postupu při zvládání dopravní nehody. Neznamená to však, že by všechny starší lékárničky musely být ihned vyměněny. Podle přechodného ustanovení vyhlášky bude totiž až do 31. prosince 2010 možné, aby všechna vozidla (stará i nově uváděná do provozu) byla vybavena pouze lékárničkou podle dosavadní vyhlášky. Teprve od 1. ledna 2011 bude ve všech vozidlech registrovaných v ČR, tedy i v těch starších, povinná lékárnička, která odpovídá požadavkům novelizované vyhlášky, tj. včetně jejího doplnění letákem o postupu při zvládání dopravní nehody.

4. Reflexní vesty

Od 1. ledna 2011 budou všechna motorová vozidla registrovaná v ČR povinně vybavena jednou reflexní vestou, resp. jiným oděvním doplňkem s označením z retroreflexního materiálu (např. šlemi). Tato povinnost se bude týkat i motocyklů.

Požadavky na povinnou výbavu se netýkají cizozemských vozidel, neboť požadavky na povinnou výbavu se podle Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968) řídí podle požadavků platných ve státě, v němž je vozidlo registrováno.

-ric- ; Besip