Konec prázdnin je tady!

31. srpna 2009

Konec prázdnin a začátek školního roku v provozu na pozemních komunikacích. Buďte opatrní!

V období prvních sedmi měsíců letošního roku byly počty usmrcených a zraněných osob výrazně nižší než v loňském roce. Příznivý vývoj počtu usmrcených zaznamenáváme také v prvních třech týdnech měsíce srpna. V porovnání s červencem je situace ale poněkud horší. V červenci jsme zaznamenali 8 tzv. nulových dnů (tzn. dnů bez jediného usmrceného při dopravních nehodách) a v srpnu byly zatím jen dva. Ke spokojenosti je přesto ještě příliš daleko. Absolutní počty usmrcených zůstávají, v porovnání s evropskými zeměmi, stále ještě velmi vysoké.

Nehody a jejich následky jsou odvislé od intenzity provozu, resp. soustřeďování provozu na určitou, obvykle krátkou dobu. Tuto skutečnost naplňuje i období konce prázdnin a začátek nového školního roku. I když je každoročně na tento fakt ve sdělovacích prostředcích poukazováno a řidičská veřejnost je žádána o obzvlášť velkou míru pochopení a opatrnosti zejména ve vztahu k nemotorizovaným účastníkům provozu na pozemních komunikacích, je pohled do existujících statistik stále velmi nepříjemný.

Zatím nejtragičtějším dnem konce prázdnin byla poslední prázdninová sobota v roce 1992, kdy při nehodách zahynulo 15 osob. V období posledních 10 let to pak byla poslední prázdninová sobota v roce 2004, kdy zahynulo 12 osob. Přehlédnout nelze tento ani víkend v roce 2007, kdy zahynulo 15 lidí. Ani začátek nového školního roku se tehdy příliš nepovedl - zahynuli 3 lidé.

Nejvíce usmrcených v průběhu prvního školního dne jsme zaznamenali v letech 1999, 2001 a 2002, kdy zahynulo 5 osob. V dalších letech došlo k určitému snížení těchto počtů. Nepříznivý byl také rok 2007 se 3 usmrcenými osobami.

O tom, jak dopadne letošní konec prázdnin a také první školní den, rozhodují především řidiči motorových vozidel. Ti by v tomto období měli být mimořádně ohleduplní a předvídaví k ostatním účastníkům silničního provozu. Zvlášť opatrně je nutné si počínat zejména v blízkosti školních zařízení.

-ric- ; PČR