Dopravní nehody motocyklistů v 1. pololetí 2009

29. července 2009

V prvním pololetí 2009 došlo v České republice k 631 dopravním nehodám zaviněných motocyklisty. Každá 51. dopravní nehoda byla v 1. pololetí 2009 zaviněna řidičem motocyklu nebo malého motocyklu.

Za stejné období bylo usmrceno celkem 34 motocyklistů, z toho 2 řidiči malých motocyklů. Každá 11. usmrcená osoba v 1. pololetí 2009 byl řidič motocyklu nebo malého motocyklu.

Při dopravních nehodách zaviněných motocyklisty zahynulo 26 motocyklistů, tj. 76 % všech usmrcených motocyklistů. Usmrcení motocyklisté tvořili v 1. pololetí 2009 8 % z celkového počtu usmrcených osob v tomto obdob.

Počet usmrcených motocyklistů na 1 000 jimi zaviněných nehod byl v 1. pololetí 2009 41,2, přičemž nejvyšší závažnost nehod měli motocyklisté řídící motocykl o objemové třídě 460 - 850 ccm (40 %).

Nejvíce usmrcených osob bylo při nehodách zaviněných motocyklisty řídící motocykl o objemové třídě 0,86 - 1,25 litru (46 %). V 1. pololetí 2009 zavinili řidiči motocyklů celkem 54 dopravních nehod pod vlivem alkoholu, což jsou 2 % z celkového počtu dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu všemi účastníky silničního provozu.

Jinak řečeno - každá 12. dopravní nehoda zaviněná v 1. pololetí 2009 motocyklistou byla zaviněna motocyklistou pod vlivem alkoholu.

-ric- ; Besip