Nové pruhy hned na 2200 kilometrech silnic

27. července 2009

Ředitelství silnic a dálnic ČR realizuje v tomto roce program vodorovného dopravního značení na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích I. třídy v celkovém součtu za 181 500 000 korun, což je výrazně zvýšený objem oproti předchozím letům. To bude ve všech krajích stačit na zhruba 2200 kilometrů komunikací. Podle statistik kvalitní a viditelné značení může zvýšit bezpečnost až o 30 procent.

Zvýrazňování a obnovování vodorovného dopravního značení na silnicích a dálnicích provádí ŘSD průběžně v rámci standardních oprav a údržby. Podobně jako u jiných závad se řeší primárně silně poškozené úseky. „Pro letošní rok se nám však podařilo vyjednat navýšení rozpočtu o tento projekt až na celkovou částku 181 milionů korun, což dokáže pokrýt významných cca 40 procent všech komunikací v naší správě,“ upřesňuje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Prostředky budou investovány v rámci všech krajů v České republice. Nejvíce pak v krajích Středočeském, v Ústeckém a v Olomouckém. „Při rozdělování jednotlivých podílů prostředků se přihlíželo především na hustotu silniční sítě, současný stav značení a plánované stavební činnosti na tom kterém úseku v dalších letech,“ vysvětluje Alfred Brunclík.

Přehled objemu investovaných prostředků v jednotlivých krajích:

Středočeský - 20.000 (tis. Kč)

Jihočeský - 13.000

Plzeňský - 12.000

Karlovarský - 9.500

Ústecký - 20.000

Liberecký - 12.000

Jihomoravský - 15.000

Olomoucký - 20.000

Zlínský - 19.000

Moravskoslezský - 17.000

Pardubický - 12.000

Královéhradecký - 12.000

Celkem - 181.500

S obnovou vodorovného dopravního značení jsme začali v Jihočeském a Zlínském kraji, jinde se dokončují výběrová řízení na zhotovitele prací. Stav přípravy je v jednotlivých krajích odlišný. „Chtěli bychom využít letních a podzimních měsíců pro celkovou realizaci,“ říká Alfred Brunclík.

Podle statistik jasné a viditelné značení na silnicích a dálnicích, kdy jsou čáry zřetelné i za deště či mlhy a označují přesně hranici jednotlivých jízdních pruhů a okraje vozovek, má významný vliv na bezpečnost. „Dobré vodorovné kvalitní značení působí na psychiku člověka a jeho reakční schopnosti velmi výrazně a bezpečnost se pak podle dostupných statistik může zvýšit v takových případech až o třetinu, a proto budeme v tomto programu i další roky pokračovat,“ doplňuje Alfred Brunclík.

-ric- ; ŘSD