Stát s dodavatelem mýtného systému Kapsch vypořádal dodávku I. etapy

16. července 2009

ŘSD po více než dvou letech provozu mýtného systému předložilo Ministerstvu dopravy návrh na vypořádání výstavby jeho I. etapy. Ministerstvo dopravy po důkladném prostudování předložené materiály postoupilo k projednání Vládou ČR, která na svém dnešním zasedání vydala souhlas k vydání Protokolu o úplném dokončení díla.

„Uzavřeli jsme a vypořádali některé nedodělky mýtného systému zjištěné při jeho předání a následně během zkušebního provozu. S ohledem na závěry a doporučení přizvaného znaleckého ústavu dosáhla výše penalizace generálního dodavatele konsorcia Kapsch částky 121 milionů korun a zároveň s tím se podařilo vyjednat i slevu z konečné ceny díla ve výši dalších 50 milionů korun. Obě tyto položky se přitom vztahují pouze k I. etapě výstavby mýtného systému v ČR,“ říká Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které mýtný systém provozuje.

Hlavním problémem realizace projektu v rozsahu I. etapy byl zkrácený termín výstavby. Vítěz soutěže na dodávku mýtného systému konsorcium Kapsch se ve své nabídce zavázal realizovat dílo do 12 měsíců, ale vzhledem k časovým průtahům s uzavřením tendru nakonec bylo nutné tento termín zkrátit o tři měsíce tak, aby se s výběrem mýtného mohlo začít od 1.1.2007, jak bylo plánováno. Tato skutečnost byla hlavní příčinou toho, že při spuštění systému stát evidoval zvýšený počet vad a nedodělků, které byly dodavatelem v následujícím období postupně odstraňovány.

Penále bylo dodavateli vyměřováno v těch případech, kdy se dostal do prodlení s termíny stanovenými pro odstranění zjištěných vad a nedodělků. Nejčastěji k takovým případům docházelo např. v oblasti terénních úprav při instalaci mýtných bran, které se v několika případech kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám nepodařilo uvést včas do původního stavu. Další významnou skupinu penalizovaných položek tvořilo pozdní dodávání dokumentace k systému, či dolaďování požadované funkčnosti webových aplikací.

Český mýtný systém funguje od 1. ledna 2007 a dosud vybral od kamionů přes 14 miliard korun. Zpoplatňuje na základě ujetých kilometrů všechny kamiony s hmotností nad 12 tun na 1200 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy.

-ric- ; ŘSD