Dnes budou zemědělci blokovat některé silnice

29. června 2009

Zemědělci neodvolali blokádu silnic a rychlostních komunikací ani přesto, že v některých krajích jsou velké dopravní problémy již přes týden trvající povodně. Farmáři hodlají blokovat pomalou jízdou cesty od 9:00 hodin ráno.

Zemědělci chtějí upozornit na nízké výkupní ceny mléka a vůbec všeobecně špatnou situaci v českém zemědělství. Protesty se očekávají na dálnici D1 v okolí Brna a na Vysočině, na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní, ale také na silnici E55 v okolí Tábora a na komunikace na Rychnovsku ve východních Čechách.

Farmáři usilují o to, aby stát stanovil minimální ceny mléka, jako je to třeba u cukrové řepy. Vedle situace chovatelů mléčného skotu, která je podle agrárníků kritická, chtějí zemědělci upozornit také na údajně špatnou koncepci českého zemědělství. Vlády ostatních evropských zemí podle Veleby svým farmářům v kritických okamžicích pomáhají výrazně více než český kabinet.

Kvůli nízkým výkupním cenám mléka, které v celé Evropě panují od loňského podzimu a jež podle chovatelů nepokrývají ani výrobní náklady, se už na jaře uskutečnilo několik demonstrací v Česku i v dalších evropských zemích. Naposledy několik tisíc evropských zemědělců protestovalo v pondělí během summitu EU v Bruselu, převážně byli z Německa.

-ric- ; Zákruta.CZ