Které silnice byly poškozeny povodněmi?

29. června 2009

Ještě stále trvající povodně v některých krajích poničily také řadu komunikací. Zde si můžete přečíst o těch, které byly poškozeny nejvíce a daným místům se raději vyhnout.

Olomoucký kraj

Na dálnici D1 v úseku Lipník nad Bečvou - Bělotín došlo v km 308 - odbočení na Poštát k zaplavení rampy.

D1 km 307 - 310 - zřejmě částečně podemletý most v km 307, dále poškozená kanalizace, odvodňovací žlaby, zničené oplocení. Odhad nákladů 3 - 15 mil.Kč.

Ke škodám došlo na silnici I/35 Teplice nad Bečvou - Hustopeče nad Bečvou. Poškozeny byly příkopy, krajnice, propusty, mosty, svahy, konstrukce vozovky a svodidla. Předpokládaný náklad na odstranění 23 mil.Kč.

Silnice I/47 Hranice - Bělotín - k poškození došlo na krajnicích, příkopech, mostech, svazích, žlabech odvodnění a zárubních zdí. Odhad nákladů 6,7 mil.Kč.

Moravskoslezský kraj

Ke škodám došlo na silnicích:

I/57 Životice - Kunín - Šenov - Nový Jičín - Bludovice - Hodslavice - hranice okr. Vsetín

Rozsah poškození - podemletá, podmáčená silnice, poškozené mosty, opěrné zdi, svahy, odvodňovací zařízení. Ve větší části úseku byla výška vody nad komunikací 1,5 m. Hrubý odhad škod 500 - 800 mil.Kč.

I/57 Vrchy

Sesuv svahu - poškození zdí, odhad nákladů 80 - 100 mil.Kč

I/48 Bělotín - Nový Jičín

Vymleté rigoly, podemletá krajnice, odhad nákladů 2 - 6 mil.Kč

Zlínský kraj

Silnice I/35 Rožnov pod Radhoštěm - státní hranice, škody upřesňují pracovníci Správy v terénu, předpokládá se 20 - 25 mil.Kč.

-ric- ; ŘSD