ŘSD zprovozňuje nový úsek silnice I/57 u Vsetína

25. června 2009

Ředitelství silnic a dálnic ČR zprovozňuje nový úsek silnice I/57, která tvoří páteřní komunikaci vedoucí od polských hranic přes Opavu, Fulnek, Nový Jičín, Valašské Meziříčí a Vsetín na slovenské hranice. Jde o úsek Semetín - Bystřička, 1. stavba. Nejvýznamnější přínos má komunikace pro místní obyvatele, protože odklání velmi hustou dopravní zátěž od obydlených míst.

Úsek Valašské Meziříčí - Vsetín, na kterém leží popisovaná stavba, je nejzatíženějším úsekem celé trasy v údolí Vsetínské Bečvy. Výstavba moderní komunikace bude mít zásadní vliv na rozvoj dopravních vztahů v území, protože se stane novou dopravní osou a zároveň zajistí napojení na rychlostní silnici R48 a dálnici D1. Stavba I/57 Semetín - Bystřička, I. stavba řeší jednu z etap výstavby silnice Valašské Meziříčí - Vsetín v úseku Bystřička - Jablůnka. Výstavbou celého úseku bude převedena doprava na silnici I/57 mimo zastavěné území.

Navazujícím převedením dopravy na rychlostní silnici se stávající silnici výrazně odlehčí a pro jízdu bude k dispozici kapacitní a bezpečná komunikace bez dopravních závad. „Těch je na současné trase celá řada. Nevýhodné prostorové uspořádání stávající trasy má negativní vliv na plynulost dopravy, omezuje možnosti předjíždění a snižuje tím kapacitu komunikace,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Trasa v zastavěné části sídel, úrovňové křížení s železniční tratí a úrovňové křižovatky způsobují časté vytváření kolon vozidel. Vzhledem k těmto skutečnostem není možné provedení rekonstrukce silnice I/57 ve stávajícím vedení trasy. Převedením dopravy na novou komunikaci se výrazně zlepší životní prostředí v dotčených obcích a dále se výrazně sníží nehodovost.

Začátek úseku první stavby je před mimoúrovňovou křižovatkou Ratiboř s nadjezdem silnice II/437. Zde je provizorní napojení na stávající silnici I/57 směrem na železniční přejezd v Jablůnce a dále na Valašské Meziříčí. V rámci této stavby začíná přeložka silnice II/437 okružní křižovatkou. Přeložka silnice II/437 od okružní křižovatky překonává mostem rychlostní komunikaci, zátopové území překračuje a napojuje se na stávající silnici II/437 těsně před stávajícím mostem přes Vsetínskou Bečvu.

Na silnice II/437 a napojení stávající silnice I/57 jsou navrženy autobusové zastávky umožňující přestup mezi dvěma směry. Mimoúrovňová křižovatka Ratiboř je osmičkovitá se všemi směry odbočení. Do ní se napojuje i stávající silnice I/57. Hlavní trasa silnice I/57 dále překračuje na dvou místech Vsetínskou Bečvu a mezi nimi ještě vodoteč. Další křižovatka Semetín je navržena v km 9,910, v nadjezdu je vedena silnice Semetín - Jablůnka. Jedná se také o osmičkovou mimoúrovňovou křižovatku

V prostoru Vsetína - Bobrk je I/57 doplněna vpravo o kolektorovou komunikaci a vlevo o doprovodnou komunikaci. Obě souběžné komunikace umožňují obsluhu okolní průmyslové zóny. Tomu odpovídá též množství sjezdů a napojení. Doprovodná komunikace je napojena na stávající silnici III/05736 do Vsetína. Zde budou autobusové zastávky s propojením a chodníky přes most směrem na Semetín a kolektorovou komunikaci. Doprovodná komunikace bude zařazena jako silnice II/437. Stávající silnice I/57 směrem na Jablůnku - provizorní sjezd - zůstává silnicí I/57.

Stávající silnice III/05734 na Semetín zůstane společně s nadjezdem pod tímto číslem. Kolektorová komunikace bude společně s částí původní III/05734 k napojení nadjezdu větví křižovatky silnice I/57. Na konci úpravy se pravým pásem napojuje nová stavba na silnici I/57 do Vsetína, která je navržena také jako polovina budoucího čtyřpruhu.

Informace o stavbě

Název stavby: Silnice I/57 Semetín - Bystřička, 1. stavba