MD zahájilo jednání o budoucím systému financování drážní dopravy

4. června 2009

Ministr dopravy Gustáv Slamečka se dnes za přítomnosti zástupců Českých drah a Správy železniční dopravní cesty sešel se zástupci klíčových odborových sdružení z oblasti železniční dopravy a prezentoval jim představy vedení ministerstva ve věci vytvoření efektivního systému financování železniční dopravy.

„Považuji za důležité vést konstruktivní diskusi o restrukturalizaci v drážní dopravě nejen s managementem ČD jako největšího dopravce a SŽDC jako správce dopravní cesty, ale také se zástupci zaměstnanců. Věřím, že dnešní setkání bylo důležitým zahájením takové diskuse,“ řekl k jednání ministr Slamečka.

Poté, co byl včera rozhodnutím vlády vyřešen deficit financování především regionální dopravy ve výši 3,2 miliardy korun v roce 2009, byla dnes představena základní východiska pro dlouhodobé řešení problematiky. Ministr dopravy oznámil, že pro příští roky počítá s doplněním úhrady prostředků hrazených v kraji ze státních prostředků ve výši 2 miliard korun s tím, že kraje potvrdily možnost snížit rozsah objednávek v rozsahu 12 procent oproti stavu v letošním roce. S odpovídajícím poklesem výkonů se České dráhy mohou vyrovnat v rámci restrukturalizace především v oblasti fixních nákladů.

„Uvedené kroky, o nichž jsme s odboráři začali jednat, umožní ušetřit v roce 2010 oproti roku 2009 celkem 1,7 miliardy korun ze státního rozpočtu a z rozpočtu krajů,“ komentuje průběh jednání ministr dopravy a dodává: „Shodli jsme se, že nutnou podmínkou pro získání vnějších, především bankovních zdrojů do financování obnovy vozového parku, je možnost uzavírání dlouhodobých smluv o přepravě v délce nejméně 5, ale optimálně 10 let, které by pro banky byly dostatečnou garancí návratnosti. V tomto ohledu je nesmírně důležitá problematika dokončení zákona o veřejné dopravě - ten sice neumíme schválit v období do voleb, ale naší ambicí je připravit po technické stránce zákon tak, aby mohl být novou vládou předložen co nejdříve po volbách.“

-ric- ; -mvdr-