Škoda bude vyrábět převodovku pro malý vůz

21. května 2009

Závod na výrobu agregátů v Mladé Boleslavi získal v koncernovém výběrovém řízení výrobu nových převodovek pro malý rodinný vůz. Automobilka do rozšíření výroby investuje přes 1,5 miliardy korun a vytvoří tak i 270 nových pracovních míst.

Výrobní kapacita nových převodovek bude činit 1000 kusů denně. Škoda Auto k tomuto projektu podala na agenturu pro rozvoj a podnikání CzechInvest žádost o investiční pobídku.

Škoda Auto v této chvíli produkuje převodovku s označením MQ 200, která je konstruována pro motory s točivým momentem do 200 Nm. Nová převodovka ponese označení MQ 100 a bude určena pro benzínové motory s točivým momentem do 120 Nm. Tato kompaktní převodovka obsahuje o jednu pětinu méně dílů, než v současnosti vyráběná převodovka, což s sebou přináší výrazné úspory hmotnosti.

„Nasazení počítáme nejprve do malého rodinného vozu s možností později umístit převodovku do dalších modelů naší značky a dalších malých vozů vyráběných v rámci koncernu Volkswagen. Zahájení výroby je plánováno na konec roku 2010,“ uvedl Reinhard Jung, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

Rozšíření výroby převodovek navíc přichází během jubilea tří milionů převodovek vyrobených v novodobé historii mladoboleslavské motorárny.

Zavedení šrotovného v některých evropských zemích a s ní rostoucí zájem o malé vozy s nízkoobjemovými motory vede v době celosvětové hospodářské krize paradoxně k nárůstu produkce výroby agregátů společnosti Škoda Auto, která se na menší motorizace specializuje.

-ric- ; Škoda