Klíčové dopravní stavby se nezastaví

27. dubna 2009

Na návrh ministra dopravy Petra Bendla a po dohodě s ministerstvem financí schválila vláda částku 8,35 miliardy Kč na podporu financování infrastruktury.

„Prostředky scházely na klíčové dopravní stavby. Od svého nástupu do funkce jsem se snažil zabránit tomu, aby se zastavila výstavba D47 nebo Pražského okruhu,“ komentoval rozhodnutí vlády ministr Petr Bendl. Forma půjčky od EIB, kterou vláda zvolila, by měla zajistit dostatečně rychlé čerpání finančních prostředků.

„Jsem přesvědčen o tom, že v období krize neexistuje lepší strategie než podpora investic do infrastruktury. Jde o krok, který nijak nedeformuje trh a nepřináší výhody jen jedné omezené skupině lidí. Zároveň se tak vytváří důležitý opěrný pilíř pro stavební průmysl, včetně posílení pracovních příležitostí. Finanční prostředky směřují do zlepšení podmínek pro další ekonomický rozvoj v budoucnosti,“ komentoval výsledek jednání ministr Petr Bendl.

Potřebné finanční prostředky - silnice a dálnice:

- Posílení oprav dálnic, rychlostních komunikací a silnic I. třídy: 0,600 mld. Kč

- D47 úsek Bělotín - Hladké Životice - Bílovec: 2,450 mld. Kč

- SOKP úseky 512, 513 a 514 (propojení D1 a D5): 2,070 mld. Kč