Počty usmrcených dětí na cestách klesá

15. dubna 2009

Za období od roku 2000 do 2008 bylo v České republice v důsledku dopravních nehod usmrceno celkem 292 dětí, z toho:

100 chodců

27 cyklistů

163 spolujezdců

2 řidiči malého motocyklu (v letech 2007 a 2008), to znamená, že za sledované období v České republice umíralo v průměru 32 dětí v důsledku dopravních nehod.

Oproti roku 2000 došlo v roce 2008 ke snížení:

Usmrcených dětí jako spolujezdců o 70 %

Usmrcených dětí jako chodců o 67 %

Celkově došlo ke snížení počtu usmrcených dětí o 63 %

Počet usmrcených cyklistů zůstává v porovnání 2000 – 2008 na stejné úrovni (2 usmrcené děti) s výkyvy v roce 2002 a 2005

Nejvíce usmrcených dětí celkem bylo za sledované období v roce 2002 (49 usmrcených), nejméně v roce 2008 (17 usmrcených)

Nejvíce usmrcených dětí - spolujezdců bylo za sledované období v roce 2002 (25 usmrcených), nejméně v roce 2008 (7 usmrcených)

Nejvíce usmrcených dětí - chodců bylo za sledované období v roce 2002 (18 usmrcených), nejméně v roce 2007 (4 usmrcení)

Nejvíce usmrcených dětí - cyklistů bylo za sledované období v roce 2002 ( 6 usmrcených), nejméně v roce 2003 (1 usmrcený)

S výjimkou chodců a řidičů malých motocyklů má vývoj počtu usmrcených dětí klesající tendenci; pokud se týká absolutních čísel u všech usmrcených dětí je možné sledovat kontinuální pokles od roku 2006 .

-ric- ; Besip