Ministr Bendl slavnostně pokřtil nový barevný design ČD

30. března 2009

Ministr dopravy Petr Bendl a ředitel Českých drah Petr Žaluda pokřtili ve čtvrtek na pražském Hlavním nádraží novou barevnou podobu vlaků Českých drah (ČD). České dráhy postupně sjednotí barvy svých vlakových souprav, které budou nově natírány kombinací tmavě modré, světle modré a světle šedé barvy.

ČD se tak chtějí v době nastupující liberalizace železniční dopravy odlišit od konkurence, uvedla společnost. Podle vyjádření ČD by do konce letošního roku mělo na české železnici jezdit nejméně 30 vozů a deset lokomotiv, které už budou mít nový nátěr.

„Všechny moderní firmy dbají na to, aby měly jasný korporátní vzhled. Podívejte se na letecké dopravce, bankovní pobočky, čerpací stanice nebo řetězce restaurací. Většinu z nich poznáte na první pohled už na dálku. Vlaky ČD musí být také jasně identifikovatelné,“ řekl novinářům generální ředitel ČD Petr Žaluda.

Přebarvení vlakových souprav ČD podle Žaludy zabere několik let, protože společnost nyní provozuje zhruba 4000 vagonů a 1000 lokomotiv. „Nebudeme teď hromadně přelakovávat všechny své vlaky, to by bylo velmi nehospodárné,“ podotkl Žaluda.

Od poloviny letošního roku budou dráhy dávat na všechny opravované vozy jen tyto nové barvy. Zároveň jednají s dodavateli nových souprav, aby začaly vlaky co nejdříve vyjíždět z továren v novém barevném řešení. Týká se to například krajských motoráků Regionova nebo nových pantografů CityElefant. Postupné přebarvení vlaků tak podle Žaludy nebude pro ČD znamenat vyšší náklady.

České dráhy se podle Žaludy chtějí vizuálně lišit od konkurenčních železničních dopravců. „Liberalizace železničního trhu je neúprosná. V Česku začne na železnici jezdit celá řada dopravců a České dráhy budou jen jedním z nich. Chci, aby zákazníci naše vlaky jasně poznali,“ uvedl.

Vozy budou různě barevně odlišeny podle toho, jakou plní v soupravě funkci. „Je důležité, aby cestující na první pohled poznali služební vůz na kola, vůz první třídy nebo lehátkový a lůžkový vůz. Každý z nich bude barevně jiný, lidé je tak snadno najdou,“ podotkl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Autorem nového barevného řešení je grafické studio Najbrt. Se studiem Najbrt spolupracují ČD od roku 2006, tehdy tato společnost vyhrála výběrové řízení na grafický design společnosti.

„Modré barvy vycházejí z drážní historie a zároveň vyjadřují stabilitu, jistotu a serióznost. Na první pohled jde možná o konzervativní styl, ale z hlediska dlouhodobé perspektivy je velmi nadčasový a jsem přesvědčen, že i za 20 nebo 30 let bude jasným symbolem serióznosti a jistoty,“ uvedl Aleš Najbrt.

-ric- ; -mvdr-