V loňském roce přišlo o život 129 motorkářů

10. března 2009

Statistiky dopravních nehod přinesly za loňský rok velmi varovná čísla. Při 3 406 dopravních nehodách motocyklistů, 180 nehodách mopedů a při 434 nehodách malých motocyklů zemřelo celkem 129 lidí - 101 řidičů motocyklu, 11 řidičů malých motocyklů a mopedů a 7 spolujezdců na motocyklech. Z tohoto počtu pak 71 osob, tj. 66 %, zemřelo při dopravních nehodách zaviněných řidiči motocyklů samotných.

Motocyklisté, myšleno řidiči velkých motocyklů, v loňském roce zavinili 1 852 dopravních nehod, což představuje pouhé 1,15 % z celkového počtu dopravních nehod. Toto „pouhé“ 1 % ale současně představuje téměř 11 % podíl na počtu usmrcených.

Pět set šest motocyklistů bylo v loňském roce zraněno těžce a 1 390 zraněno lehce. Při dopravních nehodách zaviněných samotnými motocyklisty došlo ke 343 těžkým zraněním a 982 osob bylo zraněno lehce.

Více jak 1/3 (660) dopravních nehod motocyklistů byla zaviněna motocyklistou sedícím za řidítky stroje vyrobeného v letech 2005 - 2008. Z pohledu objemových tříd, má na zaviněných nehodách motocyklistů největší podíl objemová třída 460 – 850 ccm. Řidiči těchto motocyklu zavinili 762 dopravní nehody, což představuje 41 % z celkového počtu dopravních nehod zaviněných motocyklisty. Nehody strojů této kubatury si vyžádaly 40 % z celkového počtu usmrcených při zaviněných nehodách.

Meziročně sice došlo k poklesu všech statistických veličin, přesto ale motocyklisté zůstávají nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu. I proto se Ministerstvo dopravy - BESIP rozhodlo nadále intenzivně preventivně působit na motocyklisty.

„Překvapilo mě, že za víc jak polovinu nehod si mohou motocyklisté sami,“ říká ministr dopravy Petr Bendl a dodává: „Dvoutřetinový zaviněný podíl na počtu usmrcených je pro mě jako pro motorkáře naprosto zdrcující zjištění.“

BESIP se ve své osvětové činnosti zaměří jednak na motocyklisty samotné, ale rozhodně nemíní opomenout řidiče automobilů, kteří také mají svůj nezanedbatelný podíl na nehodách s účastí motocyklů. Téměř jednu polovinu nehod motocyklů, zapříčinil jiný účastník silničního provozu. Řidiči osobních i nákladních automobilů si musejí neustále uvědomovat, že motocyklistu je možné snadno přehlédnout a že je potřeba dodržovat bezpečný odstup.

Ministerstvo dopravy - BESIP se proto i v letošním roce účastní mezinárodní výstavy Motocykl 2009. Do Křižíkova pavilonu B je situována poměrně rozsáhlá expozice, ve které naleznou návštěvníci jednak ukázky prvků pasivní bezpečnosti motocyklistů a zároveň mohou všichni prostřednictvím dvou velkoplošných obrazovek shlédnout videoklipy k tématu bezpečnosti na motocyklu. Motocyklisté i ostatní návštěvníci expozice si mohou vyzkoušet jízdu na motocyklovém simulátoru nebo si z blízka prohlédnout jeden z motocyklů, které doprovázejí prezidenta republiky, případně nový silniční stroj z výbavy Policie ČR. Hostesky budou spolu s pracovníky BESIP zodpovídat dotazy návštěvníků.

Mladí řidiči motocyklů do 25 let věku zavinili v roce 2008 celkem 691 dopravních nehod, při kterých bylo 18 osob usmrceno, 136 osob těžce zraněno a 401 osoba byla zraněna lehce. Mladí řidiči tak mají 37 % podíl na počtu dopravních nehod zaviněných motocyklisty a 27 % podíl na počtu usmrcených při těchto nehodách.Proto má nezastupitelnou roli v preventivním působení na cílovou skupinu mladých motocyklistů projekt The Action, který BESIP již několik let úspěšně užívá při dopravní výchově středoškoláků. V projektu, mimo jiné, účinkují dva motocyklisté, kterým dopravní nehoda navždy změnila život. Oba zaplatili za přecenění vlastních sil a nepřiměřenou rychlost velmi vysokou cenu. Již nikdy se na motocykl neposadí, protože jsou upoutáni na invalidní vozík.

„Předháněli jsme se, blbli jsme,“ vypráví mladá dívka Gabriela. „Vyjížděli jsme z pod takového mostíku, zatáčka a potom kus rovného úseku. Poměrně úzká silnice, takže jsem jela prostředkem a naproti mě se vyřítil náklaďák. Já jsem chtěla udělat rychlou myšku, abych se mu vyhnula. Po spadaném listí a skořápkách z kaštanů mi to uklouzlo a ztratila jsem kontrolu nad motorkou. Ta se klouzala po asfaltu po směru jízdy a mě to přímo táhlo pod kola toho náklaďáku.“

Metoda skutečných obrazů dopravních nehod a autentické zážitky lidí, kteří doplatili na přecenění svých schopností, učinila z The Action jednu z nejmocnějších zbraní BESIP v boji o bezpečnější silniční dopravu. „Renomované průzkumy prokázaly, že cílová skupina tohoto projektu, tedy mladí a začínající řidiči si z těchto představení skutečně do dalšího života odnáší poučení a mění v silničním provozu své chování,“ říká vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Zuzana Ambrožová a dodává: „Mladí lidé bývají dost často proti různým formám poučování velmi imunní, takže nás schopnost tohoto projektu oslovit je velmi těší. Patrně je to tím, že nepoučuje mentorováním, ale osobním příkladem a drsnou realitou.“

-ric- ; Besip