Obce i města mohou opět uspět v soutěži Cesty městy

19. února 2009

Nadace Partnerství vyhlašuje osmý ročník celostátní soutěže s názvem Cesty městy. Soutěž je zaměřena na zklidňování dopravy a kultivaci dopravního prostoru ve městech a obcích České republiky.

Své realizované dopravní projekty mohou města a obce přihlašovat do 29. května 2009. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto, záštitu nad ní již tradičně poskytlo Ministerstvo dopravy ČR prostřednictvím oddělení BESIP.

Soutěže se mohou účastnit obce, sdružení obcí, mikroregiony, města nebo městské obvody a části z celé České republiky. Do soutěže je možné přihlásit taková dopravní řešení, jejichž realizace vedla ke zvýšení bezpečnosti, zkvalitnění veřejného prostoru či optimalizaci uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Podmínkou účasti je jejich uvedení do provozu v období od 1. ledna 2004 do 29. května 2009 a příznivý vliv na životní prostředí v okolí.

Od roku 2002 bylo v soutěži hodnoceno 124 projektů, 40 z nich bylo oceněno a byly uděleny finanční odměny v hodnotě téměř 2 milionů korun. „Vítězná dopravní řešení budou opět odměněna atraktivní finanční prémií (v osmém ročníku bude rozděleno až 300.000 Kč) a dvěma zvláštními cenami partnerů. Například v loňském roce obdržela obě vítězná města, Krásná Lípa a Hranice, shodně 100 tisíc korun a město Most získalo radar signalizující okamžitou rychlost projíždějících vozidel,“ uvedl Radek Patrný z Dopravního programu Nadace Partnerství a dodal, že města a obce mohou své projekty přihlašovat nejlépe prostřednictvím elektronického formuláře dostupného na adrese www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty. Jsou zde také umístěny podrobné soutěžní podmínky a rozsáhlá databáze projektů zklidňování dopravy v ČR i příkladů ze zahraničí.

Dalšími partnery soutěže jsou Svaz měst a obcí ČR, Národní síť Zdravých měst ČR a společnosti 3M Česko. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.

-ric- ; Besip