Co dělat v případě odcizení, ztráty nebo zničení ŘP?

18. února 2009

Právní postup vyřízení je určen zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhláškou č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších předpisů.

Jestliže dojde ke ztrátě, požkození, odcizení nebo zničení vašeho řidičského průkazu nebo mezinárodního řidičského průkazu pak jste povinen toto neprodleně ohlásit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností (a to podle místa trvalého bydliště).

Odcizení

Při hlášení této zkutečnosti obecnímu úřadu jim předkládáte oznámení o odcizení z oddělení Policie ČR.

Ztráta

Ztrátu není povinné policii hlásit, ale je to úřady doporučováno.

Při hlášení úřadu je nutné také předložit

Doklad totožnosti (občanský průkaz, pas), v případě poškození ŘP nebo mezinárodní ŘP i poškozený průkaz, a jednu barevnou nebo černobílou fotografii 35x45 mm spolu s vyplněnou žádostí o vydání ŘP.

Obecní úřad s rozšířenou působností vám vydá „Potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení ŘP“. Toto potvrzení slouží jako náhrada ŘP a platí pouze na území ČR po dobu 30 dnů; jako náhrada za mezinárodní ŘP se vydává nový mezinárodní ŘP.

Vydání „Potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení ŘP“ nepodléhá správnímu poplatku, ale za vydání druhopisu ŘP nebo mezinárodního ŘP zaplatíte 50,- Kč

Jestliže nedodržíte předepsané povinnosti, pak vám může úřad napařit pokutu podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích.

-ric- ; Internet