Silniční dopravní infrastruktura čerpá nejvíce prostředků z fondů Evropské unie

10. února 2009

Česká silniční dopravní infrastruktura je jednou z nejvýznamnějších oblastí v souvislosti s efektivním čerpáním prostředků z fondů Evropské unie. Celková alokace z Operačního programu Doprava na rozpočtové období 2007 - 2013 pro projekty ŘSD činí přes 70 miliard korun. Významné bylo především druhé pololetí roku 2008, kdy byly Ministerstvem dopravy postupně vydány schvalovací protokoly na podporu dalších 15 projektů z fondů EU.

Jedná se o podporu z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj poskytovanou v rámci Operačního programu Doprava. Příjemcem podpory je Ředitelství silnic a dálnic ČR, které bude realizaci těchto projektů zajišťovat. Spolufinancování je poskytováno v rámci Prioritní osy 4 – Modernizace silnic I. třídy mimo TEN-T. Celkový objem doposud schválené podpory za období let 2007 - 2008 pro tyto projekty již přitom představuje více než 12,585 mld. Kč.

„Alokace finanční pomoci na tyto projekty přispěje k zajištění kvalitního vnitrostátního silničního spojení, které bude mít pozitivní dopad na ekonomické a sociální prostředí jednotlivých dotčených regionů a na snížení negativních důsledků dopravy na životní prostředí,“ říká generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Projekty schválené ve 2. pololetí 2008

I/34 Česká Bělá obchvat - 358 798 534

I/11 a I/56 propojení spojka S1 v Opavě - 691 917 704

I/28 Dobroměřice - Odolice - 372 917 894

R7 MÚK Bítozeves - MÚK Vysočany - 560 516 231

R7 Sulec obchvat - 472 032 319

I/21 Nová Hospoda - Kočov přeložka - 580 453 095

I/16 Řepov - hr.okr. Jičín - 177 985 782

I/14 Jablonec nad Nisou - Tanvald - 338 052 122

I/16 Hr.okr. JC a MB - obchvat Sobotky - Samšina - Ohařice - 128 269 088

I/38 Habry - Havlíčkův Brod obnova živičného krytu - 166 252 322

I/11 Hrádek - průtah (SŽDC) - 813 601 651

I/27 Třemošná - přeložka - 810 926 843

I/49 Zlín - Malenovice II. - 313 614 953

I/38 Jihlava obchvat jih - 204 796 135

I/11 Český Těšín obchvat - 439 837 848

Celkem schválené projekty - 2. pololetí 2008 - 6 429 972 521

Vedle Prioritní osy 4 - Modernizace silnic I. třídy mimo TEN-T budou v rámci Operačního programu Doprava v průběhu let 2007 - 2013 podporovány projekty také z Prioritní osy 2 - Výstavba a modernizace dálniční a silniční sítě TEN-T.

„Na jednotlivé projekty v rámci uvedených Priorit bude poskytnuta dotace z Fondu soudržnosti a nebo z Evropského fondu pro regionální rozvoj až do výše 85% celkových uznatelných nákladů,“ doplňuje Alfred Brunclík. Celková alokace z fondů Evropské unie na období let 2007 - 2013 pro ŘSD ČR bude činit 2 658 713 468 euro. Zbývající část nákladů bude hrazena z rozpočtu SFDI a z úvěru poskytnutého EIB.

-ric- ; ŘSD