The Action - pátý rok začíná

21. ledna 2009

Již 3. února začneme psát historii pátého roku existence nejúspěšnějšího preventivního projektu zaměřeného na bezpečnost silničního provozu s názvem The Action. Velmi slušná sbírka 227 repríz s 93 tisíci diváky se v letošním roce rozšíří o 87 repríz ve 29 městech a 35 tisíc diváků. Projekt The Action produkuje agentura EuroNet.CZ ve spolupráci s oddělení BESIP Ministerstva dopravy, které je také generálním a jediným finančním partnerem.

Mladí řidiči do 25 let, tedy cílová skupina projektu The Action, způsobili v loňském roce 14 % z dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel. Tito mladí řidiči jsou také zodpovědní za 18,2 % všech úmrtí při dopravních nehodách zaviněných řidiči motorových vozidel.

Tato tragická čísla v sobě přesto skrývají jedno pozitivní zjištění. Zatímco počet všech dopravních nehod v porovnání s rokem 2004 klesl o 18,4 %, u dopravních nehod zaviněných řidiči do 25 let došlo k poklesu o 30,1 %. Zde lze nalézt pozitivní výsledek dlouhodobé práce oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Skvělou zprávou pro organizátory projektu The Action byly výsledky listopadového průzkumu, který si zadal BESIP u agentury STEM. Průzkum jasně doložil skutečnost, že ti, kterým je projekt The Action určen, jej přijímají velmi pozitivně. Studenti v podstatě jednohlasně přijali formu i obsah tohoto projektu. Udělená průměrná školní známka je 1,5. Téměř všichni oslovení studenti si díky The Action podle svých slov více uvědomují nebezpečí dopravních nehod a důsledky nezodpovědného chování řidičů. Navíc tři ze čtyř respondentů se domnívají, že The Action bude mít trvalý vliv na jejich chování jako účastníků silničního provozu.

„Naše společná práce má zjevně smysl a to potěší. Před lety jsme se zapojili do budování projektu prevence zbytečných nehod, o němž jsme byli přesvědčeni, že zaujme české teenagery,“ říká Mgr. Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy a dodává: „Ale nenapadlo nás, že projekt bude tak příznivě přijímám. Tříčtvrtinové pozitivní ovlivnění chování mladých řidičů nás v dobrém slova smyslu překvapilo.“

The Action zprostředkovává studentům středních škol, tedy mladým začínajícím řidičům, emotivní zážitek reálných dopadů dopravní nehody. Zde se nehovoří o nabouraných vozidlech nebo pomačkaných blatnících. Zde zcela otevřeně mluvíme o trvalé invaliditě a mnohdy i o smrti mladých lidí, kteří přecenili své schopnosti nebo se chovali nepochopitelně nezodpovědně. The Action nikoho nepoučuje, protože poučování lidí v této věkové kategorii se vždycky spolehlivě míjí účinkem. The Action není klasická preventivní přednáška. Není to nudné povídání policisty na jevišti. The Action je v zásadě divadelním představením. Je to divadelní hra, kterou napsal sám život, ale – bohužel - i smrt. Divadelní hra, resp. koláž složená z moderní diskotékové hudby, video snímků s dynamickým střihem, výrazového tance a hlavně skutečných příběhů přednášených těmi, kteří je prožili.

„Naše představení bývá někdy vnímáno jako velmi drastické, často se při něm objeví na tvářích diváků slzy,“ říká Martin Gebauer, ředitel agentury EuroNet.CZ, která The Action produkuje a dodává: „Z našeho hlediska je to ale dobře. Snažíme se mladým lidem nezakrytě zprostředkovat tvrdou realitu vážné dopravní nehody a zejména jejích možných následků. The Action by mělo mladé lidi upozornit na to, jak snadno se může agresivní jízda, navíc často s alkoholem v krvi, změnit v nejlepším případě na velmi dlouhé a bolestivé ležení na nemocničním lůžku.“

-ric- ; -mvdr-