Komiks pomůže bezpečnosti motocyklistů v Evropě

12. ledna 2009

Evropská asociace motocyklových výrobců ACEM (ČR v ní zastupuje Sdružení automobilového průmyslu) připravila program zaměřený na zvýšení bezpečnosti řidičů motocyklů a skútrů. Jednou ze součástí tohoto programu je komiks, který byl představen 13. října 2008 v rámci Evropského dne bezpečnosti silničního provozu, jenž v Paříži zorganizovala Evropská komise.

Cílem kampaně je zvýšit povědomí jezdců na jednostopých vozidlech o možných rizicích, která na ně číhají na silnicích. Kampaň byla připravena ve spolupráci s instruktory jízdy na motocyklu. Má 13 epizod, které budou vydávány v měsíčních cyklech. Každé vydání se zaměří na určitý rizikový prvek a poskytne jezdcům rady a doporučení, jak se s příslušnými situacemi nejlépe vypořádat.

ACEM vybrala komiks jako médium, které má z hlediska uživatele přátelský formát a poskytuje přitom řidičům jednostopých motorových vozidel cenné informace. První díl se zabývá křižovatkami. Obsahem následujících epizod jsou nebezpečné a špatně opravené povrchy silnic, naftové a olejové skvrny, špatné dopravní značení, rizika noční jízdy, jízda v zimě, náledí, špatně navržené nástupní ostrůvky, kovová svodidla, vodorovné značení a špatně navržené zatáčky.

ACEM (stejně jako Sdružení automobilového průmyslu) je signatářem Evropské charty bezpečnosti silničního provozu. Cílem Charty je do roku 2010 snížit o 50% počet osob usmrcených při dopravních nehodách.

Komiks je možné stáhnout z www.acem.eu/cartoon. Je postupně překládán do češtiny. Informace o české verzi naleznete na stránkách Sdružení automobilového průmyslu www.autosap.cz.

-ric- ; Besip