Od roku 1989 máme dvojnásobnou dálniční siť

7. ledna 2009

Velký kus výstavby dopravní infrastruktury má Česká republika za sebou a přinejmenším stejně tak velký kus ještě před sebou. Od roku 1989 se síť dálnic a rychlostních silnic zvýšila z tehdejších 544 kilometrů na současných 1056 kilometrů.

Největší dynamiku zaznamenala výstavba v posledních dvou letech, kdy bylo uvedeno do provozu 136 kilometrů dálnic a rychlostních silnic.

Podle expertů v oblasti dopravní infrastruktury bude síť dálnic a rychlostních silnic v České republice kompletní na úrovni 2100 kilometrů. Mezi nejdůležitější stavby, které je potřeba ještě dokončit, patří například severomoravská dálnice D47 (po dokončení součást dálnice D1), dále dálnice D3 směrem do Rakouska, Silniční okruh kolem Prahy nebo dálnice D8 směřující severně k německým hranicím.

„Nemalý význam mají také rychlostní silnice, jako například R35 Hradec Králové - Olomouc, R6 na Karlovy Vary, R7 na Chomutov a další,“ doplňuje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Česká republika přitom v oblasti výstavby dopravní infrastruktury dohání v posledních letech, co se dá. Například v roce 2008 byla zahájena výstavba celkem 13 úseků v celkové délce 106 kilometrů.

-ric- ; ŘSD