aktuálně: 37 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nehodovost v prvních prosincových dnech

15. prosince 2008

Také v prvních deseti prosincových dnech umírali na silnicích lidé. Nadělme si pod stromeček větší toleranci a opatrnost za volantem a snižme tak počet dopravních nehod a jejich nepříznivé následky.

Podle předběžných údajů šetřila policie od začátku prosince 4 865 nehod. Zahynulo při nich 30 osob. Zatím nejtragičtějším dnem měsíce byla sobota 6. prosince, kdy zahynulo 7 lidí a velmi tragické bylo i úterý 2.prosince.

Uvedený předběžný celkový počet usmrcených je sice o 4 osoby nižší, než ve stejné době roku 2007, ale bezmála dvojnásobný oproti roku 2006 (ten byl zatím nejúspěšnější v novodobé historii ČR a ani letošní rok, vyvíjející se ve většině měsíců velmi příznivě, jej nepřekoná).

Z předběžných údajů dále vyplývá, že nejohroženější kategorií v hodnoceném období (prvních 9 prosincových dní) byli řidiči osobních automobilů, kterých v hodnoceném období zahynulo 14 (podle předběžných údajů) a dále chodci (9 usmrcených osob).

Z celkového počtu 30 usmrcených bylo:

14 - řidičů osobních automobilů,

9 - chodců,

2 - spolujezdci v osobních automobilech,

2 - cyklisté,

1 - řidič malého motocyklu,

1 - spolujezdec v nákladním automobilu

1 - řidič nákladního automobilu.

Podle předběžných údajů již v letošním roce zahynulo 939 lidí, tj. o 122 osob méně (tj. o 11,5%), než v roce 2007, ale o 42 osob více, než v roce 2006. Je tedy zřejmé, že počet usmrcených osob roku 2006 (956 usmrcených osob), zůstane i v roce 2008 nepřekonán a jen s velkým štěstím nepřekročí počet usmrcených v letošním roce magickou hranici 1 000 osob.

Dosavadní výsledky statistiky nehodovosti signalizují malou přizpůsobivost řidičů často se měnícím klimatickým podmínkám typickým pro podzimní počasí. S tím souvisí i neadekvátní způsob jízdy.

-ric- ; PČR

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >