aktuálně: 37 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Otevíráme nový obchvat Holic

5. prosince 2008

ŘSD zprovozňuje 3. prosince 2008 významnou dopravní stavbu v Pardubickém kraji - obchvat Holic na silnici I/35. Obchvat má největší význam pro obyvatele samotných Holic. Přesune totiž těžkou a intenzivní dopravu z centra mimo osídlené oblasti. Obchvat je postaven z převážné části na zemědělských pozemcích.

Silnice I/35 je zařazena do vybrané silniční sítě, protože tvoří důležitou spojnici mezi východní částí Čech s Moravou. V současné době prochází několika významnými sídelními útvary. Dokončená výstavba obchvatu I/35 kolem Holic má za úkol odklonit dopravu mimo centrum města a tím eliminovat účinky dopravy na životní prostředí ve městě. Sníží se zde ekvivalentní hladina hluku a emise výfukových plynů. Dojde také ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a podstatně se omezí možnost střetů automobilů s chodci.

„Realizace přeložky nevyvolala přímé nároky na další rozvoj infrastruktury, kromě nutné výstavby přeložek inženýrských sítí. Obchvat probíhá především po zemědělsky využívaných plochách a nemá vliv na obecné rekreační využití krajiny,“ upřesňuje technické detaily výstavby obchvatu generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Na základě provedeného posouzení vlivu hluku je vybudována oboustranná protihluková stěna s proměnlivou výškou (až čtyři metry) a protihluková stěna v prostoru křižovatky.

Časově výstavba obchvatu I/35 navazuje na první etapu výstavby rychlostní komunikace R35. Obchvat bude sloužit se silnicí I/36 jako spojnice mezi R35 a stávající silnicí I/35. Z tohoto důvodu byl navržen samostatný odbočovací pruh kruhové křižovatky. Po kompletním dokončení přeložky I/35 budou některé úseky stávající silnice převedeny do sítě místních komunikací. Trasa stávající silnice I/36 přes Holice je převedena částečně po novém obchvatu a dále po opuštěné části silnice I/35. Opuštěná část silnice I/36 bude převedena do místních komunikací. Začátek silnice III/32256 je posunut na křižovatku se silnicí I/36 a III/29817.

Informace o stavbě:

Název stavby: I/35 Holice - obchvat

Místo stavby: Pardubický kraj

Doba výstavby: 10/2006 - 12/2008

Délka stavby: 4200 m

Cena stavby bez daně: 229 092 024 Kč

-ric- ; ŘSD

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >