aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nově otevřený obchvat odkloní dopravu z Jablunkova a Návsí

27. listopadu 2008

Zásadní význam pro obyvatele Jablunkova a Návsí bude mít obchvat na silnici I/11, který ŘSD slavnostně otevírá dnes 26. listopadu 2008. Doprava je na uvedené komunikaci silně zahuštěná, především vlivem narůstajících průmyslových zón blízkosti silnice. Silnice I/11 je klíčovým tahem v Moravskoslezském kraji a dále směrem na Slovensko.

Silnice I/11 Opava - Ostrava - Havířov - Český Těšín - Třinec tvoří hlavní silniční tah severní Moravy a současně ji propojuje se Slovenskem přes bývalý hraniční přechod Mosty u Jablunkova.

Stavba I/11 Jablunkov - obchvat je jednou z etap výstavby silnice I/11. Obchvat odklání dopravu mimo obce Návsí a Jablunkov. Na východě navazuje na dostavěný úsek - Mosty u Jablunkova - obchvat - a na západě končí v místě připravované stavby Hrádek - průtah. Z hlediska vlivu stavby a jejího provozu na zdraví a bezpečnost obyvatel je jasné, že se ve srovnání s předešlým stavem situace pro většinu dotčených obyvatel výrazně zlepší.

Doposud byla stávající silnice vedena zastavěnou částí obce Návsí a města Jablunkov. Obyvatelé byli silně obtěžováni hlukem a emisemi. „Převedení rozhodující části dopravy mimo hlavní části osídlení přispěje k výraznému snížení rizika střetu motorových vozidel s chodci a cyklisty. Sníží se také stresová, fyzická a hluková bariéra, se kterou museli obyvatelé do vybudování obchvatu silnice I/11 denně počítat,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Pro účastníky silničního provozu znamená vybudování nové trasy zvýšení bezpečnosti, plynulosti a celkového komfortu při jízdě. Ve stavbě jsou aplikována nápravná opatření pro snížení vlivů stavby a jejího provozu na životní prostředí. Například ochrana obyvatel roztroušené zástavby před účinky hluku z dopravy na silnici I/11 je řešena výstavbou celkem třinácti protihlukových stěn.

Informační leták včetně mapy stavby naleznete zde.

Informace o stavbě:

Název stavby: Silnice I/11 Jablunkov - obchvat

Místo stavby: Moravskoslezský kraj

Doba výstavby: leden 2006 - listopad 2008

Délka stavby: 5 170 m

Cena stavby bez daně: 730 389 498 Kč

-ric- ; ŘSD

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >