Kolik nehod je za prvních devět listopadových dní?

18. listopadu 2008

Podle předběžných údajů šetřila policie za prvních 9 listopadových dní 3 577 nehod. Zahynulo 32 osob.

Zatím nejtragičtějším dnem tohoto měsíce byla neděle 2. listopadu, kdy zahynulo 6 lidí. Velmi tragická byla i středa (5.11.) a sobota (1.11.), kdy zahynulo shodně 5 lidí.

Uvedený celkový počet (předběžný údaj) je o 8 osob vyšší, než ve stejné době roku 2007 a roku 2006. Oproti roku 2005 je počet usmrcených vyšší dokonce o 9 osob. Porovnání s rokem 2007 je uvedeno v grafu 1 (pod textem).

Z předběžných údajů dále vyplývá, že v hodnoceném období (prvních 9 listopadových dní) byli nejohroženější kategorií řidiči osobních automobilů (14 usmrcených řidičů) a dále chodci (7 usmrcených osob).

Z celkového počtu 32 usmrcených bylo:

14 - řidičů osobních automobilů,

7 - chodců,

6 - spolujezdců v osobních automobilech,

2 - cyklisté,

2 - řidiči motocyklů,

1 - spolujezdec na motocyklu.

Podle předběžných údajů již v letošním roce zahynulo 833 lidí, tj. o 128 osob méně (tj. o 13,3%, než v roce 2007, ale zatím o 28 osob více, než v roce 2006).Vývoj dopravní nehodovosti od začátku roku je zobrazen v grafu 2 (pod textem).

Dosavadní statistiky nehodovosti signalizují malou přizpůsobivost řidičů měnícím se klimatickým podmínkám typickým pro podzimní počasí. S tím souvisí i neadekvátní způsob jízdy.

-ric- ; PČR