aktuálně: 37 uzavírek, 10 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

ŘSD: Preventivně a včas informujeme o dopravním omezení na D1 u Prahy

13. listopadu 2008

Ředitelství silnic a dálnic ČR postupně zahajuje na přelomu října a listopadu 2008 výstavbu významné mimoúrovňové křižovatky Silničního okruhu kolem Prahy - s brněnskou dálnicí D1. Stavba jižní části Pražského okruhu bude mít významný vliv na dopravu celé republiky, protože propojí dálnice D1 a D5, tedy tranzit západ - východ.

V úseku mezi osmým až jedenáctým kilometrem dálnice D1 bude až do dubna 2010 omezen v různých etapách provoz.

Ředitelství silnic a dálnic ČR připravuje za účelem otevřené komunikace vůči všem řidičům směrem do i z hlavního města Prahy speciální opatření. „Nechceme řidičům komplikovat dopravu v uvedené lokalitě. Budeme se společně se projektantem a zhotovitelem snažit realizovat stavbu v harmonogramu, který bude pro řidiče maximálně šetrný. Přesto je ovšem potřeba počítat s tím, že stavba bude velmi náročná a zcela jistě se dopravy v dané lokalitě podstatně dotkne,“ upozorňuje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Stavbu připravovalo několik desítek odborníků v oblasti dopravního stavitelství. Celý tým byl složen ze zástupců ŘSD, projekčních kanceláří, zhotovitele a samozřejmě Policie České republiky. Primárním cílem bylo najít takový postup výstavby, který bude vliv na řidiče minimalizovat.

„Záměrem je maximálně snižovat pravděpodobnost vzniku kolon či dopravních nehod, ovšem je potřeba si uvědomit, že postavit pod dnešní D1 novou trasu okruhu nebude z mnoha hledisek vůbec jednoduché,“ doplňuje Alfred Brunclík.

Výstavba bude probíhat v několika etapách až do dubna 2010, kdy má být nová část Pražského okruhu zprovozněna. Jednotlivé etapy budou zaměřeny na výstavbu určitých částí mimoúrovňové křižovatky. Po celou dobu realizace výstavby bude dálnice v provozu, ovšem za jistých omezení, zejména rychlostních.

„Na plánech výstavby jsme pracovali až do té doby, dokud nebylo zajištěno, že v průběhu výstavby bude provozována D1 stále v šesti pruzích, tedy tři v každém směru. Původně totiž v některých fázích byly navrženy pouze čtyři pruhy, dva a dva, což by podle mého názoru způsobovalo velké dopravní komplikace a jsem rád, že jsme nakonec nalezli řešení jak tomu zabránit,“ říká Alfred Brunclík.

ŘSD připravuje i několik komunikačních opatření, prostřednictvím kterých by měli řidiči dostávat průběžné informace o postupu výstavby a především o dopravních omezeních v lokalitě. Přehled takových opatření, která budou postupně uváděna v provoz, je následující:

- Aktualizované informace o omezeních a výstavbě na webových stránkách

- Informační panely přímo v lokalitě výstavby, a to v obou směrem - z Prahy i z Brna

- Webkamery z míst omezení - dostupné na www.dopravniinfo.cz

- Řízení dopravy Dopravní Policií - ŘSD jedná s Policií ČR o spolupráci při řízení dopravy ve dnech, kdy budou práce na stavbě dopravu v lokalitě nejvíce zatěžovat

- Speciální telefonickou linku - její číslo bude uvedeno v místě stavby a na webových stránkách tak, aby bylo řidičům k dispozici

Uvedená stavba je součástí celkové výstavby Pražského okruhu v jižní části Prahy. Po svém dokončení budou v dubnu roku 2010 propojeny dvě nejfrekventovanější dálnice, D5 z Plzně s dálnicí D1 z Brna. Hlavním přínosem bude výrazné odlehčení nákladní i osobní dopravy na Jižní spojce a Barrandovském mostě v hlavním městě, stejně jako na posledních cca 10 km dálnice D1 od Říčan až ke Spořilovu.

-ric- ; ŘSD

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >