aktuálně: 41 uzavírek, 9 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení. Statistiky jasně ukazují, že v mnoha případech mohou být vážné úrazy při nehodách na motorce minimalizovány nebo dokonce zcela předejity nošením kvalitních ochranných prvků. Oblečení na motorku je tedy daleko více než jen módní doplněk; je to nezbytná výbava pro ochranu vašeho života.

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Zdroj foto: Aleksandr / stock.adobe.com

Proč je důležité vybrat si kvalitní motocyklové oblečení?

Vybírat si oblečení na motorku by mělo být vnímáno jako investice do vlastní bezpečnosti. Kvalitní ochranné oblečení je navržené tak, aby absorbovalo a rozptylovalo energii při nárazu, chránilo proti oděru a zároveň poskytovalo dostatečný komfort při jízdě. Náležitý výběr může rozhodovat mezi drobnými oděrkami a vážnými zraněními.

Materiály a technologie – klíčové faktory pro výběr

Výběr správných materiálů je zásadní. Kůže je tradičně považována za optimální materiál díky své vysoké odolnosti vůči oděru. Moderní textilní materiály však dnes nabízejí srovnatelnou ochranu, přičemž přidávají větší komfort a flexibilitu. Důležitou roli hraje i technologie včetně CE normovaných chráničů, které mohou výrazně zvýšit úroveň ochrany.

Základní prvky oblečení na motorku a jejich výběr

Výběr správné helmy je naprosto zásadní. Helma by měla splňovat bezpečnostní standardy a perfektně sedět. Nedoporučuje se kupování helmy bez předchozího vyzkoušení. Bundy a kalhoty by měly být vybírány s důrazem na ochranné prvky a materiály odolné vůči oděru. Velmi důležitá je také správná velikost, aby oblečení na motorku efektivně chránilo a neomezovalo v pohybu. Rukavice a boty by měly poskytovat pevnou ochranu, avšak zároveň umožňovat dostatečnou pohyblivost a cit v prstech pro obsluhu motorky. Přidání chráničů zad a kloubů do vašeho oblečení může významně zvýšit jeho ochranný potenciál. Také reflexní prvky nejsou v noci nikdy na škodu.

Důležitost pravidelné údržby a výměny motocyklového oblečení

Pravidelná údržba oblečení na motorku je kritická pro zachování jeho ochranných funkcí. Materiály a švy mohou časem a používáním ztrácet na pevnosti a odolnosti, což může vést k snížení úrovně ochrany v klíčových momentech. Proto je důležité věnovat zvýšenou pozornost pohledem odborníka na případné známky poškození, například praskliny v kůži nebo odřeniny na textilu, které mohou naznačovat potřebu opravy nebo dokonce výměny. Údržba také zahrnuje čištění a impregnaci, které pomáhají udržet materiál pružný a voděodolný, zároveň to může prodloužit jeho životnost a zlepšit celkový komfort uživatele. Kromě obvyklého čištění je také důležité občas zajít s oblečením na profesionální servis, kde mohou být provedeny speciální čisticí a konzervační procedury, které nejsou doma možné. V neposlední řadě by neměla být podceňována ani odborná kontrola švů a ochranných prvků jako jsou chrániče, neboť tyto často podléhají největšímu opotřebení během používání.

Závěr

Výběr správného oblečení na motorku je klíčový pro vaši bezpečnost a pohodlí při jízdě. Není to otázka luxusu, ale nezbytná výbava každého zodpovědného jezdce. Nezapomeňte, že výběr by měl vždy reflektovat individuální potřeby a podmínky, ve kterých se obvykle pohybujete. Pamatujte, bezpečnost na silnici začíná u vás – a správné oblečení na motorku je prvním krokem k jejímu zajištění.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >