aktuálně: 41 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit. Jak na to? Kromě obvyklých úkonů nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu a výměnu motorového oleje a poskytujte svému vozu pouze to nejlepší, co je na trhu k dostání.

Proč? Vliv motorového oleje na životnost automobilu je totiž skutečně obrovský. Jak poznat, který olej je pro váš vůz ten pravý a co se stane, když zanedbáte pravidelnou kontrolu jeho hladiny a skutečně pojedete nasucho?

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Zdroj foto: New Africa / stock.adobe.com

Motorový olej jako základ bezproblémového chodu vozu

Jednou z tekutin, bez které by se motor automobilu rozhodně neobešel, je motorový olej. Právě díky němu nedochází k opotřebení a přehřátí motoru a pravidelná kontrola jeho hladiny je jedním ze základních úkonů pravidelné údržby. Kromě hladkého chodu se motorový olej stará také o ochranu motoru před zanesením. Nečistoty tak rovnou míří do filtru a všechny součástky jsou díky oleji promazané a výborně spolupracují. Vhodný olej má také pozitivní dopad na nižší spotřebu paliva a dokáže zvýšit výkon vozu.

Pravidelná kontrola nestačí, nezapomínejte na výměnu motorového oleje

Kromě pravidelného doplňování motorového oleje ale nezapomínejte ani na jeho výměnu. Tu můžou zkušení řidiči provádět sami, ale rozhodně není ostudou navštívit specializovaný servis a nechat si v rámci pravidelné prohlídky olej vyměnit od profesionálů. Tím vám alespoň ubude starost s jeho ekologickou likvidací. Vyjeté oleje je totiž nutné dovézt na sběrný dvůr či vyhodit do popelnice k tomu určené.

Jak vybrat správný motorový olej?

Čím se řídit při výběru motorového oleje pro svůj automobil? Nápovědu najdete v samotném motoru či na rámu dveří u řidiče. Dalším místem, kde se dočtete o vhodném oleji pro vaše auto, je uživatelská příručka. Motorové oleje vybírejte podle mezinárodní normy SAE, jež není nijak složitá a uvádí, v jakých teplotách vám půjde vůz snadno nastartovat. Kromě normy se můžete při výběru rozhodovat také mezi minerálními a částečně či plně syntetickými motorovými oleji. Více informací o motorovém oleji najdete na webových stránkách autodoc.cz.

Ochrana a prodloužení životnosti motoru

Kromě toho, že motorový olej promazává jednotlivé části a zabraňuje jejich vzájemnému tření a opotřebování, zabraňuje rovněž zadření motoru. Jedná se vlastně o takové mazivo, které chrání motor, zajišťuje jeho správný chod a prodlužuje i jeho životnost.

Kdy je čas na výměnu oleje? Nepřehlížejte varovnou kontrolku

Znáte význam všech kontrolek, jež se vám mohou rozsvítit na palubní desce? Tu, která signalizuje nedostatek oleje v motoru, poznáte snadno, protože připomíná Aladinovu lampu. Jakmile se vám rozsvítí, nezapomeňte co nejdříve doplnit chybějící olej. Svítící kontrolka totiž značí, že hladina oleje je na minimu. Zatímco oranžová kontrolka signalizuje, že máte na výměnu oleje čas a můžete se vydat na kratší cestu, červená kontrolka by měla znamenat jeho okamžité doplnění.

Proč neriskovat jízdu autem s minimem oleje?

Rádi žijete na hraně a zajímá vás, co by se s vaším automobilem stalo, pokud byste i přes varovně svítící červenou kontrolku pokračovali v cestě a v autě by skutečně došel olej? K náhlému zastavení vozu uprostřed dálnice by pravděpodobně nedošlo, ale poškození motoru by mohlo být skutečně fatální. Oprava vozu by vás tak skutečně přišla velmi draho.

Co se stane s autem, když v něm skutečně dojde olej?

Představte si jízdu ve voze bez kapky motorového oleje jako smažení bez oleje. Ve chvíli, kdy by v motoru došel olej, nastala by přemíra tření, teplota v motoru by dosáhla vysokých hodnot, některé části by mohly být nevratně poškozené a vy jako řidič byste si u toho poslechli velmi nepříjemný zvukový doprovod a vaše další kroky by směřovaly rovnou do nejbližšího autoservisu. Samozřejmě za předpokladu, že by auto nepřestalo spolupracovat dříve, než byste stihli zastavit. Většina řidičů by stihla zastavit ještě před tím, než by vůz skutečně nebyl schopen pokračovat v jízdě, protože by je vyděsily nepříjemné zvuky vycházející z pod kapoty.

Jestli jste se domnívali, že pravidelná kontrola a výměna motorového oleje není zase tolik důležitá, doufáme, že jsme vám vaši mylnou představu vyvrátili. Pro hladký chod motoru a pohodlnou a bezproblémovou jízdu je totiž právě olej stejně důležitý jako benzín, pneumatiky, tlumiče a další součástky vozu. Nezapomínejte tedy na pravidelnou kontrolu hladiny motorového oleje a jakmile se rozsvítí oranžová kontrolka, olej co nejdříve doplňte. Prodloužíte tím životnost motoru a nebudete riskovat žádnou vážnou závadu.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >