aktuálně: 40 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Je vám dodávka málo a náklaďák moc? Řešením se jmenuje Piaggio Porter

Také máte italskou značku Piaggio spojenou zejména s Vespou a podobnými malými motocykly? Tak to byste měli vědět, že vyrábí i užitková vozidla. Začala s nimi hned po válce a malinké nákladní tříkolky postupně dorostly do plnohodnotných náklaďáčků. Ty se honosí jménem Piaggio Porter.

Trocha historie úvodem

Prvním generace "portýra" spatřila světlo světa v roce 1992. Italská firma Piaggio na ní spolupracovala s japonskou společností Daihatsu. Cílem bylo vyrobit miniaturní náklaďák, který odveze zboží na dvou paletách a bez problému prokličkuje úzkými uličkami (nejen) italských měst. S kým jiným by tedy měli Italové spolupracovat, když ne s Japonci, že?

Výsledkem byl striktně užitkový vůz, který si nezadal se soudobými Fiestami či Poly. Mrštnější byl snad více než tyto osobní prckové a vlastně byl i podobně velký. V závislosti na provedení měřil na délku 3,37 až 4,4 metru. Ale co toho uvezl... Auto to bylo tak oblíbené, že vydrželo ve výrobě jen těžko představitelných 28 let.

Dnešní portýr

Až v roce 2020 jej nahradil dnešní Piaggio Porter. I pro jeho vývoj Italové hledali vhodné spolupracovníky v Asii. Tentokrát je však našli v Číně, konkrétně v automobilce Foton. Mezigeneračně Porter významně narostl a stal plnohodnotným malým náklaďákem. Vyžádal si to trh. Funkci prvního Portera už totiž dávno nahradily malé dodávky typu Citroënu Berlingo.

Piaggio Porter je tak stále o krok napřed. V některých ohledem tedy mnohem dále než o krok. Oproti svému staršímu bráškovi je nejen větší, ale také o poznání silnější, bezpečnější a modernější. Jeho základem je jednoduchý rám, který mu v porovnání se stejně velkými dodávkami dodává neskutečné užitné vlastnosti. Odvézt zvládne až 1300 kilogramů nákladu. A má na to nejen dostatečně bytelné šasi, ale i dost silný motor. O pohon se stará zážehový atmosférický čtyřválec o objemu 1,5 litru a výkonu 78 kW. Ten s naloženým nakláďáčkem nemá problém ve městě ani za jeho hranicemi. Jen dálniční rychlosti mu nechutnají. Na krátko naskládaná pětistupňová převodovka ale jednoznačně prozrazuje, že dálnice není jeho teritoriem.

Hledáte-li tedy pro své podnikání konstrukčně jednoduchého, kompaktního a silného parťáka, určitě se nezapomeňte podívat k dealerovi značky Piaggio. Model Porter je právě pro vás!