aktuálně: 40 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Je vám dodávka málo a náklaďák moc? Řešením se jmenuje Piaggio Porter

Také máte italskou značku Piaggio spojenou zejména s Vespou a podobnými malými motocykly? Tak to byste měli vědět, že vyrábí i užitková vozidla. Začala s nimi hned po válce a malinké nákladní tříkolky postupně dorostly do plnohodnotných náklaďáčků. Ty se honosí jménem Piaggio Porter.

Je vám dodávka málo a náklaďák moc? Řešením se jmenuje Piaggio Porter

Trocha historie úvodem

Prvním generace "portýra" spatřila světlo světa v roce 1992. Italská firma Piaggio na ní spolupracovala s japonskou společností Daihatsu. Cílem bylo vyrobit miniaturní náklaďák, který odveze zboží na dvou paletách a bez problému prokličkuje úzkými uličkami (nejen) italských měst. S kým jiným by tedy měli Italové spolupracovat, když ne s Japonci, že?

Výsledkem byl striktně užitkový vůz, který si nezadal se soudobými Fiestami či Poly. Mrštnější byl snad více než tyto osobní prckové a vlastně byl i podobně velký. V závislosti na provedení měřil na délku 3,37 až 4,4 metru. Ale co toho uvezl... Auto to bylo tak oblíbené, že vydrželo ve výrobě jen těžko představitelných 28 let.

Je vám dodávka málo a náklaďák moc? Řešením se jmenuje Piaggio Porter

Dnešní portýr

Až v roce 2020 jej nahradil dnešní Piaggio Porter. I pro jeho vývoj Italové hledali vhodné spolupracovníky v Asii. Tentokrát je však našli v Číně, konkrétně v automobilce Foton. Mezigeneračně Porter významně narostl a stal plnohodnotným malým náklaďákem. Vyžádal si to trh. Funkci prvního Portera už totiž dávno nahradily malé dodávky typu Citroënu Berlingo.

Piaggio Porter je tak stále o krok napřed. V některých ohledem tedy mnohem dále než o krok. Oproti svému staršímu bráškovi je nejen větší, ale také o poznání silnější, bezpečnější a modernější. Jeho základem je jednoduchý rám, který mu v porovnání se stejně velkými dodávkami dodává neskutečné užitné vlastnosti. Odvézt zvládne až 1300 kilogramů nákladu. A má na to nejen dostatečně bytelné šasi, ale i dost silný motor. O pohon se stará zážehový atmosférický čtyřválec o objemu 1,5 litru a výkonu 78 kW. Ten s naloženým nakláďáčkem nemá problém ve městě ani za jeho hranicemi. Jen dálniční rychlosti mu nechutnají. Na krátko naskládaná pětistupňová převodovka ale jednoznačně prozrazuje, že dálnice není jeho teritoriem.

Hledáte-li tedy pro své podnikání konstrukčně jednoduchého, kompaktního a silného parťáka, určitě se nezapomeňte podívat k dealerovi značky Piaggio. Model Porter je právě pro vás!

Je vám dodávka málo a náklaďák moc? Řešením se jmenuje Piaggio Porter

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >