aktuálně: 40 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Sezona přezouvání je tady! Jak správně uskladnit pneumatiky?

První mrazy a sníh se nezadržitelně blíží. Pro motoristy to znamená jediné – nesmí zapomenout přezout z letních na zimní pneumatiky. Tím ovšem vyvstává otázka, co udělat s letními gumami a jak a kde je vhodně uskladnit?

Na způsobu uložení pneumatik záleží

Pneumatiky vám při správné péči vydrží spoustu let. Nepodceňujte proto způsob, kterým je uskladňujete a řiďte se následujícími doporučeními. Nezáleží pouze na tom, na jakém místě pneumatiky uskladníte, ale také na způsobu, teplotě a jejich stavu při samotném uskladňování. Jaké místo je pro uskladnění vhodné? Ideálně takové, kde není vlhko a teplota nepřekročí hranici 15 °C.

Sezona přezouvání je tady! Jak správně uskladnit pneumatiky?

Zdroj foto: Shutterstock.com

Špinavé a plné kamínků? Před uskladněním pneumatiky vyčistěte!

Kromě místa, na které pneumatiky uskladníte, záleží také na tom, v jakém stavu při uložení jsou. Neztrácíte čas s jejich mytím a ukládáte je špinavé a plné kamínků? Uvědomte si, že právě to by mohlo mít negativní vliv na jejich životnost. Dejte si proto práci s jejich pečlivým omytím, vyčištěním a uskladněte je v takovém stavu, že budou vypadat jako nové.

Vyskládat na sebe, zavěsit nebo postavit vedle sebe?

Způsob samotného uložení pneu se liší podle toho, zda je ukládáte s ráfkem či bez. Při uskladňování s ráfkem je v žádném případě nestavte vedle sebe. Zabráníte tím mimo jiné také tomu, abyste si poškrábali disky. Pneumatiky s ráfkem můžete pokládat na sebe nebo zavěsit. V případě, že ukládáte pneumatiky samotné (bez ráfku), je možné je postavit vedle sebe a pravidelně jimi pootáčet, ale není vhodné je položit na sebe ani zavěšovat. Chcete-li si ušetřit práci, pořiďte si stojan na pneumatiky.

Proč jsou důležité pravidelné kontroly?

Uložíte s příchodem zimy své letní pneumatiky do sklepa, do garáže či třeba do dílny a až do jara jim nevěnujete pozornost? Vyvarujte se této zásadní chybě a každý měsíc pneu kontrolujte. Poklesne-li tlak, ihned je dofoukněte. Za tuto námahu budete odměněni tím, že na jaře nebudou gumy zdeformované.

Mohlo by Vás zajímat také: Jak snížit opotřebovávání pneumatik a prodloužit jejich životnost?

Sezona přezouvání je tady! Jak správně uskladnit pneumatiky?

Zdroj foto: Shutterstock.com

Praktický tip pro majitelé vozů s předním pohonem

Je váš vůz koncipován tak, že má náhon na přední kola? Pokud ano, určitě jste si již všimli, že právě přední kola jsou mnohem opotřebovanější než ta zadní. Co s tím? Jednoduše si po sundání gum označte ty, které byly vpředu a příští rok je zaměňte se zadními.

Nepodceňujte způsob, jakým uskladňujete pneumatiky od svého vozu a věnujte čas jejich mytí a čištění, výběru vhodného prostoru a nezapomínejte ani na pravidelné kontroly. Při správném zacházení a skladování vám pneu vydrží v perfektním stavu řadu let a nebudete si muset po každé sezóně kupovat nové kvůli tomu, že se původní zdeformovaly či jinak poškodily.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >