aktuálně: 41 uzavírek, 19 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Význam brzdových kotoučů pro bezpečnou jízdu. Důležitost jejich správného fungování nepodceňujte!

Pro bezpečnou jízdu autem je nutné před každou jízdou provést kontrolu, zda je vůz v dobrém stavu a vše funguje tak, jak má. Dnes se proto zaměříme na brzdové kotouče a jejich vliv na bezpečnost. Co o nich víte, kde byste je v autě hledali a jak poznáte, že je čas na jejich výměnu?

Význam brzdových kotoučů pro bezpečnou jízdu. Důležitost jejich správného fungování nepodceňujte!

Zdroj foto: automobilovedily24.cz

fotky brzdových kotoučů ze stránek automobilovedily24.cz

Kde najdete brzdové kotouče a k čemu slouží?

Brzdové kotouče svým tvarem připomínají talíř a jsou nedílnou součástí kotoučových brzd. Protože kotouče jsou pevně upevněny ke kolům, otáčejí se společně s nimi. Při sešlápnutí brzdového pedálu dojde k zatlačení brzdových destiček na třecí plochu brzdových kotoučů, čímž dojde k přeměně kinetické energie na tepelnou a auto díky tomu zpomalí či úplně zastaví.

Jak poznáte, že brzdové kotouče neplní svou funkci?

Protože při tření vzniká teplo, musejí být jak kotouče, tak i destičky odolné, ale i přes jejich kvalitu je jasné, že časem dojde k jejich opotřebení. To, že nastal čas na jejich výměnu poznáte pouhým okem, ale také podle zvuku při brzdění. Brzdové kotouče zralé na výměnu jsou na první pohled poškozené, zvrásněné či tenké. Dalším indikátorem jejich poškození může být zvláštní zvuk při sešlápnutí brzdového pedálu. Jakmile pojmete podezření, že něco není s brzdami v pořádku, zajeďte co nejdříve do autoservisu.

Agresivní řidiči musí brzdové kotouče a destičky měnit častěj

Je samozřejmé, že pravidelnou jízdou dochází k opotřebení automobilu a všech jeho součástí, ale na životnost celého brzdového systému má vliv styl vaší jízdy. Agresivní řidiči, kteří ve vysokých rychlostech sešlapují na poslední chvíli brzdový pedál téměř nadoraz, dávají svému vozu pořádně zabrat a není nijak překvapivé, že jejich brzdové destičky a kotouče se rychleji opotřebovávají.

Jezděte chytře a prodloužíte životnost brzdových kotouč

Říkáte si, že patříte k opatrným řidičům, kteří vědí, co dělají a o své auto se starají? Pro kontrolu se zamyslete nad následujícími body:

  • Brzdíte před každou zatáčkou?
  • Žádný váš vjezd do obce se neobejde bez nohy na brzdě?
  • Najíždíte do křižovatky vždy s nohou na brzdě, protože jste nezačali včas zpomalovat?

Všem těmto situacím se lze vyhnout tak, že budete řídit chytře. K tomu stačí zcela jednoduchá věc – včas dáte nohu pryč z plynu a následně si v klidu podřadíte bez nutnosti sešlapování brzdového pedálu.

Zaměřte se při řízení na to, kolikrát během jedné cesty sešlápnete brzdový pedál. V mnoha situacích se jeho použití můžete vyhnout a zpomalit jednoduchým zvednutím nohy z plynu. Pokud budete řídit chytře, váš brzdový systém vám poděkuje a nebudete zbytečně zatěžovat brzdové kotouče a destičky, čímž prodloužíte jejich životnost.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >