aktuálně: 39 uzavírek, 32 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Závod na střechách: Vývoj a vzestup střešních nosičů pro outdoorové vybavení

Střešní nosiče jsou neocenitelným pomocníkem pro nejednoho řidiče. Umožňují přepravu lyží, jízdních kol, surfovacích prken, člunů a dalšího vybavení. Tato praktická zařízení prošla dlouhým vývojem, během nějž došlo k zásadním změnám a inovacím.

Závod na střechách: Vývoj a vzestup střešních nosičů pro outdoorové vybavení

Foto: Freepik.com

Pokud se ptáte, kdy se poprvé dostal náklad na střechu automobilu, bylo to vlastně už v pionýrských dobách motorismu. První střešní nosiče se objevily už začátkem 20. století. Stejně jako v případě tehdejšího pojištění auta, šlo z dnešního pohledu o banální věci. Byly jednoduché a převážně dřevěné. Automobily tenkrát nebyly kdovíjak prostorné a o praktičnosti těch dnešních se jejich majitelům ani nezdálo. Proto bylo zapotřebí vymyslet způsob, jak přepravit zavazadla a další vybavení. V začátcích automobilové produkce vedly zejména nosiče na zadní část vozu. I střešní nosiče se ale ukázaly jako praktické řešení.

S nástupem hromadné výroby automobilů, jejich pevnější konstrukce a masového používání aut ve 20. a 30. letech 20. století se střešní nosiče staly stále populárnějšími. Vždyť auto změnilo životní styl střední třídy. Ta začala žít mnohem aktivnějším způsobem a potřeba převážení nákladu se tak stala mnohem palčivější. Postupem času došlo k inovacím v materiálech i v designu. Dřevo vystřídala ocel a později i slitiny hliníku. Nespornou výhodou byla větší pevnost, trvanlivost a v případě druhého jmenovaného i nižší hmotnost.

Střešní nosiče podobné těm, které známe dnes, se začaly objevovat během 50. a 60. let. Automobilky je už dávno nabízely jako příslušenství přímo na nových vozech. V této době ale také vznikaly firmy, které se výrobou těchto doplňků zabývají dodnes. Za všechny lze jmenovat prémiového výrobce Thule, který v roce 1962 debutoval se střešním nosičem lyží. Se střešním košem, lidově řečeno se zahrádkou, přišel pro někoho možná překvapivě až o šest let později.

Další velká změna v západní společnosti přišla v 70. a 80. letech minulého století. Ruku v ruce s ní rostla poptávka po specializovaných střešních nosičích pro specifická vybavení. Rozšířily se tak speciální nosiče jízdních kol, lyží nebo surfovacích prken. Právě do této doby se tedy datuje začátek největšího rozvoje tohoto odvětví.

A tento rozvoj de facto pokračuje dodnes. Postupem času se mění materiály. Dřevo je písní minulosti a ocel najdete jen u levnějších výrobků nebo pouze na extrémně namáhaných místech těch současných. Kde je třeba pevnost, tam dnes najdete moderní slitiny hliníku nebo dokonce hořčíku či titanu. Fenoménem posledních desetiletí je plast, jehož lehkost se pro střešní nosiče hodí jakbysmet. Omezená pevnost jej ale předurčuje k použití ve spojení s kovem. Výhody obou těchto materiálů spojují uhlíková vlákna. Karbon je však stále natolik exkluzivní, že příliš rozšířený není.

Kromě materiálu se výrobci zaměřují také na aerodynamické vlastnosti střešních nosičů a jejich uživatelskou přívětivost a bezpečnost. Moderní střešní nosiče jsou tak vybaveny systémy snadné montáže a bezpečného upevnění nákladu. To jsou přesně ty atributy, které by vás při výběru měly zajímat nejvíce. Mnoho z nich je navrženo tak, aby minimalizovalo hluk a vibrace při jízdě. Některé jsou dokonce i vybavené senzory, které monitorují stav upevnění a zabezpečují, aby byl náklad pevně a bezpečně připevněn. O tom se šoférům na začátku dvacátého století jistě ani nesnilo. Střešní nosiče tak patří k těm výrobkům, jejichž vývoj dokonale ilustruje, kam se západní společnost za posledních sto a více let posunula. Dokazuje to nejen jejich konstrukce, ale i rozšíření a možnosti využití.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >