aktuálně: 39 uzavírek, 16 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Sedíte celé dny v kanceláři a se rozhodli jste se pojmout letošní dovolenou trošku aktivněji? V Česku je čím dál oblíbenější dovolená prožitá v sedle kola. Pokud nepatříte mezi nadšence bike-packingu, obvykle vám nezbyde nic jiného, než naložit kolo do vlaku, případně do auta. Ukážeme vám, jak vyřešit přepravu kola na dovolenou, abyste si ji co nejlépe užili!

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Zdroj fotografií: Pixabay, Envato, Dama

S kolem ve vlaku: Varianta pro jednotlivce i partu kamarádů

Pro nadšené cykloturisty a ekology je ideální kombinace kola a vlaku. Přeprava kola vlakem je snadná a pohodlná a navíc se při ní dá zažít spousta legrace. Mnoho cyklistů však stále nemá dostatečné informace, a proto se bojí více využívat vlaky.
Nejlepší je využít příměstských elektrických souprav, ve které automaticky otevírají dveře. Kolo umístíte na přepravní plošinu a průvodčímu zaplatíte poplatek za kolo, pokud jste ho tedy již nezaplatili společně s jízdenkou u pokladny.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Možnost cestování s kolem (Rozšířenou přepravu zavazadel) poznáte podle loga kola v jízdním řádu a na dveřích vlaku. Příměstské spoje se vyplatí využívat zejména v Praze, kde se tím elegantně vyhnete frekventovaným silnicím a křižovatkám.
Pokud potřebujete přepravit kolo v dálkových vlacích, použijte vagón určený pro přepravu zavazadel. Průvodčí vám pomůže kolo naložit. V cílové stanici si následně kolo na základě potvrzení vyzvednete.

S kolem autem: Flexibilita, ale také nutné vstupní investice

Většina z nás se ale ani při cestování na dovolenou nechce vzdát pohodlí, proto je určitě nejoblíbenějším způsobem přepravy kol převážení autem. Můžeme si vybrat hned z několika způsobů.

Kolo uvnitř auta

Pokud máte velký vůz, nebo ještě nemáte děti, můžete kola přepravovat uvnitř auta. Platí pravidlo, že čím větší máte auto, tím snadněji se kolo převáží. U menších aut je často nutné sklopit zadní sedadla a sundat alespoň přední kolo. U delších vozů stačí obvykle jen sklopit zadní sedadla.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Kola na střeše auta

Kola se nejčastěji převážejí na střeše, kam jsou upevněna na střešních nosičích na kola. Ty jsou připevněné na tzv. příčnících (tzv. autozahrádka). Střešní nosiče kol jsou k dostání v cykloobchodech s v prodejnách s autopříslušenstvím, případně na specializovaném e-shopu. Při převážení kol na střeše je nutné jet opatrně, především kvůli většímu odporu vzduchu. Ten o něco zvýší také spotřebu paliva. Počítejte i s tím, že musíte pořídit tolik nosičů na kola, kolik kol budete převážet.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Nosiče kol na tažné zařízení

Nosič kol na tažné zařízení se stává stále oblíbenější volbou, protože zachovává výhody střešních nosičů a zároveň eliminuje některé jejich nevýhody. Je však třeba počítat s vyšší cenou nosiče. Montáž samotného nosiče je snadná a umožňuje a pohodlnější nakládání kol, včetně těžších elektrokol. Zároveň nemají kola na tažném tak velký vliv na aerodynamický odpor vozidla a spotřebu paliva. Pokud ho ještě nemáte, tak samozřejmě budete muset obstarat i tažné zařízení. Budete také potřebovat třetí SPZ, která se umístí do zadní části nosiče.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >