aktuálně: 37 uzavírek, 12 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

7 nejdůležitějších informací o povinném ručení, které musíte znát

Jestliže vlastníte motorové vozidlo, pak máte rovněž sjednáno autopojištění neboli povinné ručení. Víte o něm ale vše? Možná vás překvapí, co vše ovlivňuje jeho cenu, kdy ho nelze uplatnit nebo jak na pojistce ušetřit.

7 nejdůležitějších informací o povinném ručení, které musíte znát

Zdroj fotografií: Heureka

Co ovlivňuje cenu povinného ručení

Dříve určoval cenu povinného ručení zejména objem motoru vozidla. Dnes však pojišťovny posuzují mnohem více faktorů, mezi něž patří stáří vozu, věk a trvalé bydliště řidiče nebo počet měsíců bez nehody. Za povinné ručení si proto připlatí mladší a méně zkušení řidiči, stejně jako řidiči z větších měst, kde hrozí vyšší riziko autonehody.

Tip: Výši autopojištění ovlivňují také limity povinného ručení, doplňková pojištění, rozsah asistenčních služeb nebo frekvence plateb.

Minimální a maximální výše pojistných limitů

Z povinného ručení se hradí škody na majetku a zdraví třetích osob, které způsobíte provozem svého vozidla. Minimální částka, kterou za vás pojišťovna v případě pojistné události zaplatí, je přitom daná zákonem – konkrétně se jedná o 35 milionů korun na újmy na majetku a 35 milionů korun na újmy na zdraví.

Ne vždy se ale jedná o dostatečně vysokou částku. Jestliže zaviníte hromadnou nehodu nebo způsobíte škodu přesahující 35 milionů korun, vše nad sjednaný pojistný limit budete muset platit z vlastní kapsy. Některé pojišťovny z toho důvodu nabízejí limit 50, 70 nebo i 100 milionů Kč.

Jak na povinném ručení ušetřit

Existuje hned několik možností, jak na povinném ručení ušetřit. Většina pojišťoven nabízí slevu za uzavření pojištění online, za sjednání více produktů (například havarijního nebo životního pojištění) nebo za roční frekvenci plateb.

Stejně jako rok od roku klesá cena pojištěného vozidla, mění se rovněž podmínky pojištění. Jednou ročně byste proto měli svou pojistnou smlouvu aktualizovat, případně přejít k jiné pojišťovně, která nabízí výhodnější podmínky.

Pojistník nemusí být zároveň majitelem vozidla

Česká legislativa povoluje, aby byl pojistníkem automobilu někdo jiný než provozovatel či majitel vozidla. Zejména pro mladší řidiče je dokonce výhodnější, pokud povinné ručení sjednají například na svého rodiče, který je starší a zkušenější. Díky tomu za pojištění zaplatí podstatně méně.

Pokud by si však v budoucnu chtěli povinné ručení sjednat sami na sebe, připlatí si. Pojišťovna totiž nebude moci zohlednit žádný bonus, který se načítá pojistníkovi za každý rok bez zaviněné nehody, a výši pojistného tím snížit.

Ne vždy lze povinné ručení uplatnit

Z povinného ručení lze hradit pouze škody na majetku a zdraví třetích osob, nikoliv škody na vlastním vozidle. K tomu slouží buď připojištění v rámci povinného ručení, nebo havarijní pojištění.

Pozor však na to, že existují výjimky z povinného ručení. V případě, že jste za volant usedli pod vlivem alkoholu nebo bez platného řidičského průkazu, řídili v době zákazu řízení nebo jste nesepsali záznam o dopravní nehodě, pojišťovna na vás může uvalit povinnost zaplatit způsobené škody.

Platí povinné ručení v zahraničí?

Jestliže cestujete autem do zahraničí, před odjezdem si zkontrolujte, zda vám povinné ručení platí ve všech zemích, kterými budete projíždět. Zatímco v zemích Evropské unie na problém nenarazíte, v některých zemích mimo EU si budete muset sjednat takzvané hraniční pojištění.

Zelená vs. bílá karta

Zelená karta je důkazem o tom, že máte sjednáno a zaplaceno povinné ručení. Vozit byste ji měli neustále s sebou v autě, jinak vám v případě silniční kontroly hrozí pokuta ve výši až 3 000 korun.

Novinkou je, že zelená karta se od 1. července 2020 změnila na bílou. Změna barvy tisku je prvním krokem k úplné digitalizaci potvrzení o platném povinném ručení. Časem by tak měla papírová verze vymizet úplně.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >