Děti z ČR na 3. místě Evropské dopravně výchovné soutěže!

7. října 2008

Dne 27. září 2008 se uskutečnil ve slovinské Lublani 23. ročník Evropské dopravně výchovné soutěže. Českou republiku reprezentovalo vítězné družstvo republikového finále Dopravní soutěže mladých cyklistů ČR (2 chlapci a 2 dívky) mladší kategorie, žáci Základní školy Častolovice z okresu Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj).

Finále se zúčastnilo celkem 22 družstev z 21 států Evropy, reprezentující příslušné státy a jejich autokluby - členy AIT (Aliance Internationale de Tourisme). Družstvo ze ZŠ Častolovice vybojovalo pro Českou republiku 3. místo a tím dokázalo, že podpora dopravní výchovy mládeže ze strany Ministerstva dopravy - BESIP se skutečně vyplatí a žáci z českých škol mohou směle konkurovat znalostem svých vrstevníků v ostatních zemích Evropy!

Soutěžilo se v teoretických znalostech - řešení dopravních křižovatek, hodnocení bezpečné dopravní situace na silnici a rozhodování, co dělá cyklista na obrázku správně. Větší část soutěže tvořila bezpečná jízda na kole. Nově byla zařazena disciplina hledání bezpečné cesty ze školy domů podle pravidel silničního provozu na mapě města.

Vyhlašovatelem a metodickým garantem Dopravní soutěže je Ministerstvo dopravy - BESIP.

-ric- ; -mvdr-