Riziko srážky se zvěří stoupá. Ochranu poskytne pojištění

Při cestování automobilem nám hrozí celá řada rizik. K nehodě může dojít i ve chvíli, kdy si počínáme naprosto zodpovědně, přesně dodržujeme dopravní předpisy a dbáme na zásady bezpečnosti. Stačí chvilková nepozornost jiného řidiče, nečekaná překážka na silnici v nepřehledné zatáčce či padlý strom. A velké riziko představuje i volně pobíhající divoká zvěř.

Srážka se zvěří nehrozí jen ve volné přírodě

Riziko srážky se srnkou nebo divokým prasetem přecházejícím silnici je největší na silnicích, které procházejí lesem. Vyloučit se ale nedá ani uprostřed polí. V posledních letech se navíc se zvýšeným výskytem divokých zvířat potýkají i velká města. Zvěř, která je člověkem stále více vytlačována ze svého přirozeného prostředí, se totiž postupně adaptuje na život v bližším kontaktu s civilizací. Jasně o tom vypovídá řada případů. Velkou pozornost vzbudilo před několika lety divoké prase, které přeplavalo Vltavu a než bylo polapeno, proběhlo velkou část našeho hlavního města. A se zvěří se pravidelně nesetkávají jen obyvatelé venkova, ale i lidé na sídlištích a v satelitních městečkách.

Kdy je riziko srážky se zvěří největší?

Pravděpodobnost, že se při řízení setkáme se zvěří, je nejvyšší na podzim a na jaře. V těchto ročních obdobích bychom tedy měli dávat ještě větší pozor než obvykle a jezdit stylem, který nám v případě potřeby umožní včas zabrzdit. Srážka se zvěří totiž dokáže napáchat značné škody. A často nekončí jen poškozením karosérie vozidla. V jejím důsledku může dojít i k vážné nehodě, která skončí zraněními nebo dokonce smrtí řidiče či pasažérů.

Správné pojištění dokáže pokrýt i škody způsobené zvěří

Žádný řidič by se neměl spoléhat jen na povinné ručení. Havarijní pojištění by mělo být samozřejmostí. A většina majitelů aut ho využívá. Každý ale neví, že u mnoha pojišťoven možné sjednat i připojištění střetu se zvěří. To nezřídka kryje dokonce i ostatní poškození vozu způsobená zvěří včetně okusu kabeláže.