Déšť, vítr a ofuky oken

Jízda v autě může být příjemný relax. Pokud jde ale o delší cesty, při neustále zavřeném okně se z vozu po čase stává spíš trouba, která pomalu peče všechny uvnitř a dusí je nedostatkem čerstvého vzduchu. Otevřít okno je samozřejmě možné, ve větších rychlostech nebo za deště to ale není moc příjemné. I takové situace ale mají jednoduché řešení. Řešení s krásným názvem. Ofuky oken, někdy nazývané také deflektory. Jak usnadňují život a jak případně vybírat ty správné?

Aerodynamická vychytávka

Výrobci aut se neustále snaží vylepšovat tvar jednotlivých modelů jak z hlediska estetického designu, tak z hlediska aerodynamiky. Proudící vzduch kolem auta však neovlivňuje jen odpor, který je na vůz kladen. Stačí pootevřít okno v trochu vyšší rychlosti a člověk se přesvědčí, jak silný dopad může mít proudění vzduchu na pocit z jízdy.

Už při mírně vyšší rychlosti se objeví silný průvan a zároveň s ním i silně nepříjemný hluk. Z jejich kombinace po chvíli může začít bolet hlava, což rozhodně není ideální stav pro řidiče ani spolujezdce. A to ani nemluvíme o dešti, kdy nám proudící vzduch zanese kapky rovnou do interiéru.

Jasně, řešením je klimatizace, u delších cest je ale čerstvý vzduch a pravidelné větrání rozhodně žádoucí. Právě ofuky si s těmito problémy dokážou poradit.

Ofuky neboli deflektory jsou praktické plastové autodoplňky vytvarované přesně tak, aby změnily aerodynamické vlastnosti vozu v okolí oken a sváděly proudění mimo něj. Při pootevřeném okně si tedy bez problémů zajistíte přísun čerstvého vzduchu zvenčí. A hlavně, zbavíte se s nimi zároveň všech vedlejších nepříjemných efektů, které otevřené okno přináší.

Praktické jsou také za deště a při vysoké vlhkosti. Díky otevřenému okýnku se skla nezamlží.

Výběr a instalace během chvilky

Ofuky jsou k nalezení v nabídkách nejrůznějších kamenných i online obchodů s autodoplňky. Nemá smysl se pídit po nějakých univerzálních řešeních, nejpraktičtější jsou přesně ty, které sednou přesně na váš automobil.

Například tady stačí znát značku, model či rok výroby a systém vyfiltruje ty správné, pasující. Jak varianty pro přední okna, tak sady pro všechna čtyři.

Snad ještě kratší dobu pak zabere instalace. Stačí stáhnout okno do nejnižší polohy, vyčistíte okenní rám a zespodu do něj ofuk nasunete. Měl by přesně padnout a pevně držet.

Hotovo, můžete vyrazit.

Praktičtí pomocníci

Ofuky jsou jednoduchým způsobem, jak mírné odklonit proudění vzduchu. V autě díky nim bude možné otevřít okýnka při vyšších rychlostech i při dešti.

Za relativně malou částku tak získáte možnost si do auta vpustit čerstvý vzduch bez otravného průvanu, hluku a kapek deště.