Dopravní nehody 2019 na českých silnicích. Co za nimi stojí?

Nehod na českých silnicích je opravdu hodně. Jenom od začátku roku 2019 řešila Policie České republiky celkem 42 276 dopravních nehod. Celkové škody dosáhly v součtu neuvěřitelných 2,66 miliardy Kč, 8 314 osob bylo zraněno lehce, 725 utrpělo vážná zranění a 178 lidí na následky nehody zemřelo.

Vyšší rychlost rovná se delší brzdná dráha

Za těmito tragickými čísly přitom stojí stále ty samé chyby. Jednou z nejčastějších příčin nehod je příliš vysoká rychlost, chybné předjíždění nebo zapomenutí na přednost. Rychlostní omezení berou řidiči bohužel často na lehkou váhu. Většina řidičů dokonce překračuje povolenou rychlost až o 10 km/h. Za tento přestupek vás jako řidiče sice nikdo pranýřovat nebude, ale do svědomí byste si měli sáhnou sami. Vyšší rychlost totiž automaticky znamená delší brzdou dráhu a ve chvíli, kdy se hraje o každý metr, může být překročení povoleného limitu zásadní.

Srážku s autem, které jede 60 km/h, nepřežije 90 % chodců

Stejně tak hraje rychlost obrovskou roli u srážek s chodci. Je velký rozdíl, jestli vám vběhne do cesty dítě či dospělý a vy jedete 30 km/h nebo 60 km/h. Pokud dodržujete třicítku například v obytných zónách, většina chodců vyvázne z nehody se zraněním. Při dvojnásobné rychlosti přežije tuto srážku pouhých 10 % chodců a zbylých 90 % nehodu nepřežije. Překročení povolené rychlosti je v tomto případě opravdu něčím, co rozhoduje o životě a smrti.

Pozor na motorkáře a cyklisty

Na problémy při zapomenutí na přednost velmi často doplácí hlavně řidiči motorek nebo cyklisti, kterým auta opomínají dávat přednost, lehce je přehlédnou nebo neodhadnou vzdálenost. Pro řidiče motorky nebo cyklistu přitom takový střet s autem mívá fatální následky. Na rozdíl od řidiče auta ho totiž kromě helmy a oblečení nechrání žádný plech ani airbagy.

Přizpůsobte jízdu počasí

Stejně tak se mějte na pozoru s přicházející změnou počasí. Jakmile začne pršet, dejte automaticky nohu z plynu. Ještě víc to platí v případě, že se náhle přižene bouřka a přívalový déšť. Pneumatiky automobilu, si musí náhle poradit s velkým množstvím vody, kterou odvádí pryč. Hrozí aquaplaning, smyk a celková ztráta kontroly nad vozidlem. K vylítnutí ze zatáčky, hodinám nebo nárazu do stromu je to pak jen kousek.

Záleží i na spolehlivém autě a pneumatikách

Kromě toho, že byste měli u řízení vozidla přemýšlet, investujte také peníze do kvalitního auta, a především do dobrých pneumatik, které pravidelně obměňujte. V každém případě se vám vyplatí raději splácet rychlou půjčku, kterou použijete jako investici do větší bezpečnosti, než řešit následky dopravních nehod, které by vás mohly potkat. Hlídejte si u pneumatik hloubku dezénu a rozhodně neriskujte cestu se sjetými gumami nebo nespolehlivým automobilem.